7 tanács, mikor ne kockáztasd a biztonságotokat

7 tanács, mikor ne kockáztasd a biztonságotokat

Milyen élethelyzetekben kötelező a kockázati védelmed?

Ha van sapka rajtad azért, ha nincs, akkor azért. Ismered a viccet, ugye? 🙂 Véleményem szerint MINDEN élethelyzetben kell, hogy legyen kockázati életbiztosításod, csak minden helyzetben más fajtára van szükséged. Vagyis, ha van családod, azért, ha nincs, akkor azért!

Nézzük meg ezeket picit részletesebben! – a 7 pont

Először is külön kell bontanunk, ha alkalmazottként dolgozol és azt, ha vállalkozó vagy. Természetesen vállalkozóként is vonatkoznak Rád azok, az elvek, amik a magánszemélyekre, viszont ki kell bővítened a szempontokat a vállalkozásod kockázataival is. Akkor jöjjön a 12 pont arról, hogy az egyes élethelyzetekben milyen speciális kritériumoknak kell megfelelned, ha felelősen gondolkodsz:

1.Ha vannak 25 év alatti gyermekeid

Nagyjából azoknál, akik felsőoktatásban is tanulnak majd, várhatóan legalább eddig kell gondoskodnod a gyermekeidről. Felelős vagy értük! Mi történik, hogyan alakul majd az életük és a jövőjük, ha Te végleg vagy hosszabb időre kiesel a családi költségvetésből?

2.Ha nincsenek gyermekeid

Van társad az életedben? Vannak idős szüleid, akik a Te támogatásod nélkül nem tudnának élhető életet élni a nyugdíjukból? Felelős vagy értük és felelős vagy magadért! Ugyanis ha Téged ér baleset vagy betegség, elég lesz az 50% táppénz? Ki tudod fizetni az orvost, az extra eszközöket vagy a külföldi gyógykezelést? Milyen életed lesz utána?

3.Ha 40-44 év közötti ill. 60 év feletti vagy

A biztosítók szempontjából a 45-59 éves kor számít a “rizikós” kornak. Főleg ekkor derülnek ki a kritikus betegségek és ekkor történik a legtöbb baj előző éveink stresszes, egészségtelen életmódja miatt. Túl vagy a kritikus koron? Szuper! A legtöbb egészségbiztosítás 69-74 éves korig megköthető, a kockázatik is, és ott vannak az időskori biztosítások is, amik életed végéig is tarthatnak. Még mindig nem késő megfelelő egészségügyi ellátásról és a családod védelméről gondoskodnod!

4.Ha már időskorú, de még aktív vagy

Vagyis dolgozol, vállalkozol a nyugdíj mellett – fontos, hogy ha a megélhetésed miatt dolgozol még, akkor vedd komolyan a védelmet, ugyanis nagy bajba kerülhetsz egy baleset vagy egy betegség következtében. Munkáltatód vagy vállalkozásod ez esetben is fizetheti.

5.Ha van valamilyen hiteled – kötelező a kockázati védelem!

De nem valamilyen, hanem olyan, ami kifizeti helyetted a hitelt. Gondold át azt is, mi lesz veletek akkor, ha kezelést, orvost, eszközöket kell kifizetni…

6.Ha veszélyes munkát vagy sportot választottál

Nem csak a biztosítók számára, hanem saját Magad és szeretteid számára is kockázatosabb vagy az átlagnál. Ha a munkáltatód nem köt Rád biztosítást, tedd meg Te! Veszélyes sport esetében fontos, hogy olyan biztosításod legyen, ami az ezek során történtekre is fizet.

7.Ha vállalkozó vagy:

  • Személyes munkavégzéssel – ez azt jelenti, hogy ha nem dolgozol, nincs is semmilyen bevételed, maximum a táppénz. Miből éltek majd?  Felelős vagy Önmagadért és a családodért!
  • Vállalkozásod Nélküled is működőképes – egy tragédia esetén, hogy mi lesz a céggel. Tovább vihető? Mennyit ér? Vannak társtulajdonosok? A cég ki tudja fizetni az örököseidet? Ha ezek nincsenek rendben, már életedben tönkre teszed a haláloddal!
  • Másodállású vállalkozó vagy – a főállásodból kapod az 50-60% táppénzt. De vajon elég ez a csökkentett jövedelem? Ugyanazok a kérdések merülnek fel, amiket korábban boncolgattam és ugyanazok a lehetőségeid is. Élj ezekkel és teremtsd meg a biztonságotokat!

Mindebből azt gondolom, most már Te is egyetértesz velem abban, hogy minden élethelyzetben szükséged van védelemre. Az viszont fontos, hogy ennek alapján személyre szabott, a Neked legnagyobb biztonságot adó védelmed legyen.

Hogyan tudod ezt megoldani?

Úgy, hogy nem elég egyszer megkötni valamit, “oszt jól van”. Ami most ideális összeállítás, az néhány év múlva semmit nem ér!

Változhatnak a körülményeid, a családi állapotod, az életszínvonalad, felvehetsz hitelt vagy kifizetheted a meglevőt, kiderülhet valami családon belüli genetikai kockázat, gyermeked születhet vagy kirepülhetnek az önálló életbe, változhat a munkád, változhat az egészségi állapotod, sőt elkezdhetsz valami extrém sportot vagy épp abbahagyod az aktív sportolást. Ezek csak azok, amik most hirtelen eszembe jutottak. Biztosan fel tudnál Te is sorolni még rengeteget…

Az a legfontosabb, hogy évről évre aktualizáld a szerződéseidet! Egy jó tanácsadó pedig hathatós segítséget tud nyújtani Neked ebben. Tapasztalataival és szakértelmével olyan veszélyekre is felkészülhetsz, amik eszedbe sem jutnának. Ráadásul jól ismeri az épp aktuális kínálatot, emiatt ki tudja Neked választani az ideális összeállítást, akár több szerződés kombinációjaként.

Sokan idegenkednek attól, hogy “sok” szerződésük legyen. Pedig legtöbbször ez az egyetlen lehetőség arra, hogy valóban minden olyan kockázatot lefedj, ami a Te esetedben reális veszély. Az egyik módozatban ez a jó, a másikban az, a harmadikban pedig azok vannak benne. Persze az ésszerűség határain belül, de érdemes több variációból választanod és lehet, hogy az nem csak 1 db szerződés lesz.

Mennyibe kerül Neked ez?

Érdekes tapasztalatom az, hogy nagyon sokan felesleges pénzkidobásnak tartják. Tudod, hányszor hallom azt kifogásként, hogy azért nem hajlandók ilyesmit fizetni, mert, ha nem történik semmi, akkor csak fizette és nem kap érte semmit.

Tudod mit? Az a jó! Döbbenten látom, hogy bárki hajlandó fizetni azért, hogy a háza, az autója, a TV-je, az ékszerei biztonságban legyenek, de felesleges kiadásként éli meg a saját magára, a szüleire, a gyermekeire kötött biztosítást. Szerinted ez normális dolog? A CASCO fontos és megéri, az “ember CASCO” fölösleges? Miért, a CASCO vagy a lakásbiztosítás nem pénzkidobás, ha nem történik semmi?

Könyörgöm, autót, lakást vagy TV-t tudsz venni másikat! Azonban egyik boltban sem árulnak pótlást belőled! Nem tud a családom levenni a polcról egy másik élő Cziráki Mónit, anyut, szeretett társat vagy épp én sem tudom lecserélni magam egy egészségesre, hiszen ránk nincs a gyártói garancia.

Így most nem tudom megmondani Neked, mennyibe kerülne. Függ az életkorodtól, a választott biztosítási összeg nagyságától, a védelem típusától és attól a tartamtól, amennyi ideig biztonságban szeretnéd tudni magatokat.

Vagyis egy kalkulációt megér, ugye? Az UFS-nél mi ezt ingyenesen elvégezzük számodra, csupán egy telefonba kerül.

Dönts tudatosan és erősödj meg anyagilag!

Czirákiné Kocsis Mónika

Kérdésed van? Szívesen konzultálnál szakértővel a gyorsabb és megfelelően kiválasztott egészségbiztosítás érdekében? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK