lakáshitel összehasonlítás

A lakáshitel összehasonlítás meglepetést is okozhat

Mielőtt aláírjuk egy bankban a hitelszerződést, hosszasan vizsgálgatjuk a különböző hitelkonstrukciókat, hiszen szeretnénk a lehető legbiztonságosabb és legalacsonyabb kamatozású kölcsönt felvenni.

Az otthonteremtési program új feltételei nagyobb lehetőséget teremtenek a használt és felújítandó lakások vásárlói előtt is, hiszen nem csak a lakásvásárláshoz kapnak segítséget a kisgyermekesek, de a felújításhoz is jelentős mértékű hozzájárulást tehetnek zsebre. Mindez lehetővé teszi, hogy a régóta gyűjtögetett, de egyelőre kevésnek gondolt pénzükön most egy kevésbé jó állapotú, így olcsóbb otthont vegyenek meg, hiszen a felújításra is támogatást kapnak.

Emellett úgy is gondolkodhatunk, hogy a támogatás most áll rendelkezésre, nincs mire várni, tehát a nehezen összespórolt pénzt fejeljük meg egy kis hitellel. Egyáltalán nem meglepő a borsos ingatlanárak mellett, ha a felújítási támogatás, CSOK, babaváró hitel, adókedvezmény még kevés az áhított ingatlan megszerzéséhez és szükség lehet lakáshitelre a vételár kifizetéséhez.

Ilyenkor jön a hitelkonstrukció kiválasztása, ami előfordul, hogy nagyobb kihívás számunkra, mint azt előre gondoltuk volna. Jól jön a segítség, főleg, ha ingyen kapjuk, éljünk vele bátran.

Tippek a lakáshitel összehasonlítás hatékony elvégzéséhez:

  • Az első lépésben feltétlenül át kell gondolnunk, hogy mennyi hitelre lesz szükségünk. Minél pontosabban számoljuk ki, annál közelebb áll majd a hitelkamat, törlesztő részlet, futamidő kalkuláció a valósághoz. Csak úgy, pénz nélkül nehezen állhatunk neki a hitelfelvétellel egybekötött lakásvásárlásnak, mert önerőre mindenképpen szükségünk lesz. Jó tudni, hogy a Babaváró hitel néhány banknál önerőként is szóba jöhet, ez talán segíthet megoldani a pénzhiány problémáját. A vételár 20%-át fel kell mutatnunk, a maradék összegre kell hitelt kalkulálnunk.
  • A lakáshitel összehasonlítás egyik legkönnyebb módja a lakás hitelkalkulátor használata. Beállíthatjuk rajta a kívánt futamidőt, így eldönthetjük, hogy hosszabb ideig fizetünk alacsonyabb törlesztőrészletet, vagy rövidebb idő alatt tudjuk le a hitelt, nagyobb havi kiadást bevállalva ezzel. Jó, ha tudjuk, hogy minél hosszabb a futamidő, annál több kamatot számol fel részünkre a bank, de érthető, ha nincs más megoldás, mert korlátozottak a havi kiadásaink, amire érdemes fokozottan odafigyelni.
  • Szánjunk egy kis figyelmet a kamatperiódusra. Minél hosszabb a kamatperiódus, annál magasabb a kamat, de kevésbé lesz kockázatos a kölcsön. Mit jelent a fix kamatperiódus? Sokat hallhatjuk az utóbbi időben. Azt jelenti számunkra, hogy a törlesztőrészlet összege fixálva lesz a futamidő végéig, ami kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé, biztonságosabbá teszi a megélhetésünk.
  • Könnyen megfeledkezünk arról, hogy a teljes visszafizetendő összeg alapján rangsoroljuk az ajánlatokat, pedig ez sokkal többet elárul a kiadásainkról, mint a törlesztőrészlet, vagy a kamat.
  • Bár a bankok biztos felhívják majd a figyelmedet rá, nem árt a kalkulációnál arra is gondolnod, hogy a számlavezető bankodtól kamatkedvezményt kaphatsz.
  • A lakás hitelkalkulátor használatának nagy előnye, hogy gyorsan és egyszerűen tovább kattinthatsz a számodra legkedvezőbb ajánlatot kínáló bankra és további információkkal lehetsz gazdagabb.

Kérdésed van? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK