biztosítás

A méltóságteljes idős kor összetevői

Ötven felé közelítve időnként már megfordul a fejünkben, hogy milyen is lesz majd az idős korunk. A méltóságteljes idős kort vélhetjük szerencsének, mégis nagy adag tudatosságot rejt. El sem hinnénk, hogy öregkorunk könyvét milyen korán elkezdjük megírni, most felfedjük ennek titkait.

A címben akár hozzávalókat is írhattunk volna, akár egy receptben, hiszen van néhány fontos dolog, ami mindenképpen lényeges, a minősége pedig meghatározó. A legfontosabbak: család, egészség és anyagi háttér, ha ezek rendben vannak, már nagy baj nem történhet. Mint ahogy a lecsóból sem maradhat ki a paprika, meg a hagyma, de az sem mindegy, milyen típust teszünk bele.

A családi kör

Oly sokszor hangzik el, hogy a legfontosabb az egészség, az a legdrágább kincs, most mégis a család került első helyre a felsorolásban. Hogy miért? Mert igen sok a két fő összetevő között a kölcsönhatás. A családot, ami a nyugdíjas éveinkben körülvesz minket részben mi választjuk, mi alakítjuk néhány nagyon fontos döntés alkalmával. Az első lépés, amikor egy társ mellett komolyabban elköteleződünk, közös tulajdont építünk. Majd amikor – jó esetben – a korábban választott párunkkal családot alapítunk és gyermekeket vállalunk. Ezt követően az alapra a nevelés által építünk falakat és teszünk rá tetőt, hogy aztán gyermekeinket útjukra bocsájthassuk és nyugodt szívvel figyelhessük őket a távolból. Mit adhatunk ezután nekik és mit kaphatunk tőlük mi magunk? Nyújthatunk nekik fizikai és anyagi segítséget, állandó érzelmi stabilitást, már amennyiben képesek vagyunk rá. Kaphatunk tőlük gondoskodást, már amennyiben szükségünk van rá. És itt jön az összefüggés: egészségünk döntően meghatározza a lehetőségeinket és igényeinket.

Senkinek sem mindegy, hogy az életének melyik időszakában hárul rá a gondoskodás feladata. Amikor komoly munkahelyi elvárásokkal nézünk szembe, otthont teremtünk, gyermekeket nevelünk, akkor nehezen tudjuk megoldani, hogy idős szüleinkről is gondoskodni kelljen. Nyilván, nem is kívánnánk ezt a gyermekeinknek. E helyett fitten és egészségesen – leszámítva az ekkor már lakótársként velünk élő kisebb problémákat – szeretnénk hasznukra lenni és levenni néhány terhet a vállukról.

Az egészség

Ha ideje korán gondolunk az egészséges életmódra és az egészségbiztosításra, már nagyon sokat tehetünk a jövőnkért. Az egészségbiztosítás azonnali, minőségi ellátás biztosításával megelőzheti és gyógyíthatja a kockázatot jelentő problémákat, illetve általa elkerülhetjük az állami egészségügyi ellátás hosszú várólistáit, szakorvosi hiányosságait, méltatlan körülményeit, melyek nagy eséllyel súlyosbították volna állapotunkat.

Az anyagi támogatás

Nem mindegy, hogy ki támogat kit. Az idős szülő segíti aktív korú gyermekeit, vagy éppen fordítva történik mindez. Lassan a nyugdíjas évekhez közeledve nyilván az első variációt szeretnénk, amihez többféle lépés vezethet, vegyük őket sorra:

Nyugdíj
Amíg van elég mentális erőnk és energiánk, addig természetesen dolgozhatunk, de egy idő után még jó egészségnek örvendve is elfáradunk. Akkor marad a nyugdíj, melynek összege igen nagy különbséget mutathat két érintettet összehasonlítva. A nyugdíjbiztosítás egy jó választás, pénzügyileg is meghatározhatja az öregkort és örökölhető vagyont is jelenthet.

Ingatlanhitel
Gyakran előfordul, hogy negyven-ötven körüliek vágnak bele új otthon megteremtésében. Építkeznek, lakást vásárolnak és időnként az álomotthonnal együtt nagyméretű hitelre tesznek szert. Érdemes azonban ez időtájban elgondolkodni a jövőbeli igényeinken és lehetőségeinken is, ami fel sem merül bennünk, amikor dicséretes fizetéssel és már nagyobbacska, szinte felnőtt gyermekeinkkel költözünk tovább. Biztos, hogy hosszú ideig kell nagy ház, sok szoba? Biztos, hogy érdemes pár év miatt komolyan túlméretezni a jövőbeli szükségleteinket? Hiszen a gyerekek kirepülnek és önálló otthonra vágynak majd, mi meg tarthatjuk rendben, fűthetjük ki a félig üres házat. Ha addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér, nyilván nekik is többet segíthetünk.

Életbiztosítás
Gyakran mondják és tényleg igaz. Nem tudjuk, mi jön holnap, a váratlan események nem jelentkeznek be. Nekünk kell előrelátóan gondolkodnunk és akár megtakarításként, akár kockázati biztosításként gondoskodnunk szeretteink jövőjéről.

A méltóságteljes idős kor pedig nem jelent mást, mint az optimális egészségügyi ellátás lehetőségét, a családi összhangot, a benne lévő kompetens szerepet, illetve a teljes anyagi biztonságot és  jólétet. Valljuk be, hogy vágyainktól ez nincs is olyan messze. Most tehetünk érte.

Pénzügyi szakértőink szívesen segítenek a megfelelő lépésekben. Kérj ingyenes online vagy személyes konzultációt még ma!


KONZULTÁCIÓT KÉREK