Vállalkozói vagyonbiztosítás

A vállalkozói vagyonbiztosítás értékei

Egy vállalkozás életében gyakoriak a változások. Optimális esetben ez vagyongyarapodással jár, de olyan is előfordul, hogy nehezebb időszak, vagy egy váratlan esemény hatására kárba vész az addigi eredmények egy része. Egy tudatos, előrelátó vállalkozó nem bízhatja a véletlenre a jövő alakulását, hanem minden eshetőségre bebiztosítja a vagyonát. Viszont biztosítási csomagot helyesen kiválasztani, az egyedi jellemzőket kellőképpen beleszőni nem is olyan egyszerű dolog. Erdélyi Csaba szakértő kollégánkat a vállalkozói vagyonbiztosítás értékeiről kérdeztük.

A mai változó világhoz egy vállalkozásnak folyamatosan alkalmazkodni kell, hiszen a siker azon múlik, hogyan tudja megtalálni a szolgáltatásaira, termékeire irányuló keresletet és hogyan tudja vállalkozása működését egyensúlyban tartani, fejleszteni. A teendők végeláthatatlanok és az induláskor megkötött vagyonbiztosítás az idő múlásával nem sok figyelmet kap. Ez az oka annak, hogy elmarad az aktualizálás, illetve a vállalkozás benne marad az 5-10 évvel megkötött, ma már előnyösnek kevésbé sem mondható, sőt sok esetben hibásan szerződött csomagba.

Itt jön az én szerepem. 30 éve vagyok a szakmában, hosszú évekig személyi biztosításokkal foglalkoztam és megszoktam a személyre, egyedi helyzetekre való odafigyelést. Bár online konzultációval az ügyintézés legjava megoldható én mégis fontosnak tartom a vállalkozás helyszínén való felmérést, ismerkedést. Leginkább azért, mert sok esetben ott derül fény olyan körülményekre, változásra, vagy akár a korábban kötött szerződés hiányosságaira, ami által a vállalkozó tudtán kívül óriási kockázatot vállal. A nyílt kommunikáció a biztosítás felépítésénél is rendkívül fontos lehet, hiszen így őszintébben elmondják helyzetüket, körülményeiket és jobban átláthatom a biztosítás alapjául szolgáló realitást.

Az elmúlt évtizedek alatt számos üzleti vállalkozással dolgoztam együtt, lehetőségem volt közelebbről is megismerni a különböző szektorokban tevékenykedő cégeket, működésük során fellépő esetleg kockázatokat, így a hozzám forduló ügyfelek számos praktikus tanáccsal és pozitív értelmű figyelmeztetéssel lehetnek gazdagabbak már az első találkozás után is. A közelmúltban például egy gumiszerviz vagyonbiztosítását aktualizáltuk, amikor feltűnt, hogy a telephelyen egy autómosó is helyet kapott. Nem is gondolták, hogy a közben létrejött felépítmény szükségessé teheti a szerződés módosítását. Abban a tudatban voltak, hogy a telephely egésze biztosítva van. Az elmaradt aktualizálás pótlása után természetesen ők is fellélegezhettek, hiszen csak így vált teljes értékűvé a vállalkozás anyagi javainak védelme. Másik érdekes példa volt, hogy egy csomagküldő szolgálat a kihelyezett csomagtovábbításra szolgáló szekrényeit szerette volna biztosítani, a benne lévő áruk biztosítása pedig eszébe sem jutott. Hálás volt érte, hogy erre is felhívtam a figyelmüket.

Fontos tudni, hogy a vállalkozói vagyonbiztosítás megkötésénél nincsen „dobozos termék”, minden vállalkozás egyéni átvilágítást igényel. Többnyire időhiány okozza, hogy a vállalkozók nem elég tudatosak a biztosítás részleteinél, a kötelező elemekre koncentrálnak és előfordul, hogy a nagyobb kockázatot hordozó részletek elkerülik a figyelmüket. Ilyenkor nagy segítség a biztosítási szakember, aki nem csak jól használható tanácsokkal támogathatja, hanem közbenjárásával rengeteg idővel ajándékozza meg ügyfelét.

Természetesen az is előfordul, hogy a vállalkozások azzal a céllal keresnek meg, hogy jobb vagyonbiztosítást kötnének, vagy módosítani szeretnék a szerződési feltételeket. Minden esetben a tulajdonossal vagy ügyvezetővel való kötetlen beszélgetés alapján tájékozódom, amiből egy jól használható igényfelmérés kerekedik ki és átvilágítom a meglévő biztosításokat. A helyszíni igényfelmérés után felvesszük a kapcsolatot a biztosítókkal, az egyes ajánlatokat pedig átvilágítjuk, hogy ügyfelünk részére megtalálhassuk a legmegfelelőbb ajánlatot. Ezután kidolgozzuk, egyedi kötvénnyé tesszük az ajánlatot, például pontosítjuk az önrészt, meghatározzuk a kifizetési limiteket. A kötvényesítéssel valóban a vállalkozásra szabott, értékes, egyedi szerződés jön létre, ami hosszú távon garantálja a biztonságot.

A vállalkozás életében változások ezután is folyamatosak lesznek, hiszen a szerződés aktualizálásával az élet nem áll meg. De innentől kezdve ügyfeleim kérésére követem az eseményeket, nem csak évfordulók alkalmával jelentkezem, hanem felhívom a figyelmet a fizetni valókra és az ügyintézés jelentős terhét leveszem a vállukról. Az online világ pedig lényegesen leegyszerűsíti a kommunikációt és a munkát. Az esetleges káreseményeknél személyes jelenléttel gyorsítom és pontosítom a kárfelvételt és segítséget nyújtok a teljes kárrendezési folyamatban is. Az egyik legfontosabb tényező a kölcsönös bizalmi kapcsolat kialakítása, hogy naprakész információval rendelkezhessem én is a vállalkozást érintő változásokkal kapcsolatban, és ennek megfelelően hozzá tudjuk igazítani a biztosítási portfóliót is.

A vállalkozói vagyonbiztosítás típusai

A javasolt biztosítás típusai erősen tevékenységfüggőek, ezt az első találkozás alkalmával egyeztetjük. A következő alaptípusok fordulnak elő:

• vagyon biztosítás
• felelősség biztosítás
• gépbiztosítás
• szolgáltatás biztosítás
• hitelbiztosítás

Amiben a biztosítási szakértő segíthet

A hozzám forduló vállalkozások részletes választ kapnak kérdéseikre. Megtudhatják, hogy számukra milyen biztosítás elengedhetetlen és miként tudja az általam javasolt biztosítás segíteni vállalkozásuk biztonságos működését. Részletes kockázatelemzést, megversenyeztetett ajánlatokat kapnak a működésből eredő kockázatokra kihegyezve. A cégvezető nagy megkönnyebbülésére rendszerezésre kerülnek a biztosítások és kialakul egy optimalizált biztosítási portfólió az elérhető legjobb konstrukciókkal, a legjobb áron.

Fordulj szakértőnkhöz!