moratórium

Amit a moratórium határidejéről feltétlenül tudnod kell

Akik még mindig élnek a moratórium adta lehetőségekkel és nem fizetik a felvett hitel törlesztőrészletét, már egészen megszokhatták a helyzetet. Viszont most sokak számára elérkezett a végső határidő és újra számolniuk kell a havonta megjelenő kisebb vagy nagyobb pénzügyi teherrel.

Október végén lejár az általános hiteltörlesztési moratórium, mégis vannak, akik továbbra is élhetnek vele. Nekik továbbra sem jelentkezik fizetési kötelezettségük, persze csak egyelőre. Viszont fontos komolyan tudatosítaniuk magukban, hogy az adósságuk ugyanúgy megmarad, csak haladékot kapnak annak kifizetésére.

Lássuk csak, kik dönthetnek úgy, hogy továbbra is moratóriumban maradnak:

  • a gyermeket várók, vagy gyermeket nevelők,
  • az álláskeresők,
  • a közfoglalkoztatottak
  • és akik 2020 március után jövedelemcsökkenést tudnak igazolni,

amennyiben nem autólízinggel vagy lombard- és záloghitellel rendelkeznek.

De vigyázat! A moratóriumban maradás már nem automatikus. Október 31-ig személyesen vagy elektronikus úton ki kell tölteni az erre szolgáló nyilatkozatot a moratóriumban maradás szándékáról, különben az erre való jogosultság elvész. A nyilatkozat beadásával 2022-ig ad a kormány további haladékot a részletfizetésre.

Mi történik a moratóriumból kilépőkkel?

A hitelszerződés eredetileg meghatározott lejárata későbbre tolódik, tehát a futamidő meghosszabbodik, amit a moratóriumban eltöltött idő magyaráz. Tehát nem a törlesztőrészlet fog emelkedni, hanem több évig kell fizetned.

Érdemes megfontolni a moratóriumban maradást, mert csak annak jó ötlet élnie vele, akinek a pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé még most sem a hiteltörlesztést. Számolni kell vele, hogy 20-40 %-kal is megnőhet a többletteher a moratórium hatására. Pedig hiteleid áttekintésével és újragondolásával akár még spórolhatsz is.

Pénzügyi szakértőink szívesen válaszolnak a kérdéseidre, hogy alaposan és okosan megfontolt döntés születhessen. Kérj ingyenes online vagy személyes konzultációt!


KONZULTÁCIÓT KÉREK