infláció

Amit az inflációról neked is tudnod kell

A ránk boruló infláció már nem csak jóslat, megérkezett. Hatása egyre jobban érezhetővé válik a mindennapokban is. Fontos, hogy legalább a hétköznapi ember szintjén megértsd mi történik, így jobb eséllyel hozhatsz helyes döntéseket.

Az infláció az a jelenség, amikor az egyébként megszokott hullámzó árváltozásokat felváltja a széles körű áremelkedés. Ennek következményeként a pénzünk egyre kevesebbet ér.

Mindenki a saját pénzügyi szokásaitól, pénzügyi tevékenységeitől függően érzi meg a saját bőrén az inflációt. Nyilván nem mindegy, hogy autóval vagy tömegközlekedéssel utazunk, illetve másképp hat ránk, ha hitelünk van és másképp, ha befektetést kezelünk. Tulajdonképpen az ingatlanárak emelkedése is lehet pozitív annak, aki abba fektette pénzét és negatív annak, aki éppen ingatlanvásárlás előtt áll.

A háztartási kiadásaink növekedését nyilván vásárlási szokásaink is meghatározzák. Nem mindegy, hogy mennyit költünk napi és tartós fogyasztási cikkekre, illetve szolgáltatásokra. Hiszen az áremelkedés általában nem egyforma mértékű a különböző fogyasztási csoportokban. Az éves infláció könnyen kiszámolható ha a teljes kosár összértékét az előző év azonos időszakával összehasonlítjuk. Emellett megszokott dolog, hogy a tényleges inflációs hatásnál valamivel magasabb áremelkedést érzékelünk. Ez abból következik, hogy az emelkedő árakat jobban észrevesszük, mint a stagnálókat vagy csökkenőket. Amit gyakrabban vásárolunk, azt pedig általában jobban megfigyeljük. Igazából ezen múlik a személyes infláció.

Az Eurostat legfrissebb közleménye szerint az eurózónában márciusban 7,5 százalékos infláció mérhető. Februárban még 5,9 %-nál tartottunk és a jóslatok is csak 6,6 körüli emelkedésről szóltak. (Forrás: https://bit.ly/3LDmLVQ)

A koronavírus járvány inflációs hatását csak tetézte a orosz-ukrán háború kirobbanásának gazdasági következménye és még nem tudjuk, hogy meddig tart majd a háború és hol lesz a negatív hullám vége. A pénz elértéktelenedése akár meg is semmisítheti az életünk során eddig felhalmozott vagyonunkat, megtakarításainkat. Most még nagyobb szükség van a helyes döntésekre, nem bízhatjuk a véletlenre vagyonunk sorsát. A pénzügyi szakértők díjmentes, online tanácsai aranyat érhetnek a gazdasági ágazatokhoz kevésbé értő, de a pénzük értékét féltő, hétköznapi embereknek.

Az elemzők már a hiperinflációról beszélnek, ami szélsőségesen magas inflációt jelent. Ekkor a havi árszínvonal több, mint 50%-kal emelkedik, a pénz durván elértéktelenedik. Azt nem tudni, hogy Magyarországon mindez bekövetkezik -e, de egy biztos, hogy a megtakarításunk értékének megőrzésére az inflációálló befektetések megoldást jelenthetnek. Készpénzben tartani a pénzünket mindenképpen a legrosszabb, amit tehetünk.

A nyersanyagok, az ingatlan, a részvény, mint reál eszközök jó befektetést jelenthetnek és az infláció követő 5 éves állampapír is alternatíva lehet az alacsony kockázatot előnyben részesítőknek. Tanácsadóink díjmentesen segítenek, részletesen is bemutatják a várható hozamokat, ha felveszed velünk a kapcsolatot.