Befektetési tanácsadó

Befektetési eredményeink 2020-ban és a várható jövő

Nagyon különleges pénzügyi évet hagytunk magunk mögött. A koronavírus hatására megindult hirtelen zuhanást rövid időn belül fokozatos, máig is tartó emelkedés követte. Vajon mit hoz a jövő?

Kovács Pétert, a befektetési szolgáltatásaink értékesítéséért felelős üzletágvezetőnket kérdeztük a 2020-as eredményekről és a 2021-es lehetőségekről, és az alábbi hasznos információkat és gyakorlati tanácsokat kaptuk:

Befektető ügyfeleink körében nagyon népszerűek voltak a befektetési alapok, ami tanácsadóinknál is ajánlott befektetési forma. Közülük leginkább a részvény alapok népszerűek, sokkal inkább keresik őket, mint az alacsony kockázatú, de egyben alacsonyabb hozamú befektetéseket. Ez nem azt jelenti, hogy aki kis kockázatú befektetést keres, annak ne lenne befektetési lehetősége. Tud állampapírt venni – például itt a Szuperállampapír, ami közel 5%-ot hoz és vannak kb. 2-4%-os hozammal rendelkező alapjaink, ilyen például az az ingatlan alap is, legyen az forint, euró vagy éppen dollár alapú. Ezek a formák eddig stabilan hozták ezeket a számokat, a befektetők nagy része viszont szeretne ettől sokkal több pénzt keresni. Itt jönnek remek alternatívaként a részvényalapok. Éppen ezért fontos számunkra a tőzsde, hiszen az ilyen típusú befektetési alapok mögött tőzsdei befektetések állnak.

Úgy tűnik hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy tíz évente történik valami drámai esemény, ami erősen befolyásolja a tőzsdéket. 2000 körül kipukkant az internetes lufi, ami nagy esést okozott, hiszen óriás méretű technológiai cégek tűntek el a föld színéről. 2008-2009 -ben pedig az ingatlanpiaci lufi pukkant ki, ami nagymértékben megrázta a gazdaságokat, de leginkább a tőzsdékre hatott. Eltelt 10 év és 2020-ban valóra vált egy filmszerű rémálom, elszabadult egy halálos vírus, ami természetesen nagy hatással volt a tőzsde világára is.

Nézzük akkor, hogy mi is történt 2020-ban!

Pénzügyi szempontból jól kezdődött az év. A vezető és nemzetközi tőzsdék történelmi csúcson jártak. Majd szépen lassan eljutott hozzánk a hír, hogy a Kínában elszabadult vírus hozzánk is megérkezhet. és valóban jött. A történelmi csúcsokról egy hatalmas esés indult meg, aminek akkor még senki nem látta az alját. Komoly esés történt a tőzsdén, ezáltal a részvényalapok, így a befektetések is jelentősen vesztettek az értékükből.

Aztán egyszer csak, jó egy hónapos esés után elindultak a tőzsdék felfelé. Amikor az amerikai tőzsde jól megy, akkor az elég jelentősen húzza magával az európaiakat is. Leginkább azért indulhatott meg az emelkedés, mert az amerikai jegybank – ahogy a 2008-2009-es válság idején is – elkezdte soha nem látott módon “nyomtatni” a pénzt. Természetesen megsegítés céljából, de nagy erővel pumpálták a pénzt a gazdaságba. Ezeknek a pénzeknek a jelentős része a tőzsdéken landolt, amik ezáltal elkezdtek talpra állni és a nagy rémület után gyakorlatilag egy rég nem látott részvény vásárlási láz robbant ki a befektetők körében. Ez itthon jól megmutatkozott abban, hogy a 2020-as év végére ezekben a részvény alapokban kezelt vagyon új csúcsra, 600 milliárd forint környékére ugrott és a befektetők igen komoly nyereséggel zárták az évet.

Sláger termékként értékelhetjük a részvény alapokat. A technológiai szektor volt a legjobb, soha nem látott magasságba ugrott. A Nasdag a korábbi csúcsot is meghaladta 30%-kal, ami 60-80%-os emelkedést jelentett. Ha ezt annak fényében nézzük, hogy mindannyian érezzük a gondokat, főleg megdöbbentően komoly eredmény. Magyarázata többek között abban rejlik, hogy a hétköznapi életünkben nagymértékben megnövekedett az online színtér használata. A home office, az egyre népszerűbb videókonferenciák, az online oktatás, online vásárlás, a közösségi média még erősebb igénybevétele természetesen nagyban szolgálták a háttérben lévő cégek hatalmas mértékű emelkedését. Óriás méretű technológiai cégek tudtak újabb jelentős árfolyamemelkedést produkálni. Minden olyan tőzsdeindexet magukkal húztak, amelyben jelentős szerepet játszottak. Ezen kívül a környezetvédelemmel, klímaváltozással kapcsolatos szektorok teljesítettek kiemelkedően. Nagy figyelmet kaptak a biotechnológiai részvények is, hiszen mindenki a vakcinát próbálta kifejleszteni az utóbbi időben.

Természetesen nem minden iparág ment jól, nyilván a szórakoztató ipar, vendéglátók, az utazással kapcsolatos üzletágak a csőd közelében vannak és állami támogatásra szorulnak. Az autógyártóknak sem volt túl jó a helyzete a beszállítási láncban történő akadályok és az autóvásárlási kedv csökkenése miatt, viszont a Tesla, az amerikai elektromos autógyártás úttörő cége csak a tavalyi év alatt majdnem megnyolcszorozta az árfolyamát. Náluk sem az eladott autók száma volt kiemelkedő, hanem olyan mértékben nőtt a cég értéke, hogy mára az összes vezető autógyártó együttes értékével vetekszik.

Aki befektetési alapot vásárol, az legalább közép vagy hosszútávra vásárolja. Azért teszi ezt, mert szakemberre szeretné bízni a pénzét. A befektetési alap kezelő, aki az előre meghatározott befektetési politika mentén fekteti be a pénzt, tehát alapvető, hogy ezek az ügyfelek nem szeretnének napi, heti szinten foglalkozni a pénzükkel. A kevésbé tapasztalt befektetők meg vannak győződve arról, hogy egy befektetési alap csak jó lehet, a befektetési tanácsadó csak jó ötleteket adhat, így az elvárásuk is az, hogy pluszba legyen a pénzük. Néha jön a meglepetés, amikor beköszönt a tőzsdei esés, mint 2008-2009-ben és akkor csodálkoznak, hogy nem nyertek, hanem vesztettek. A legtöbben nem követik nyomon befektetéseiket, a tanácsadó feladata, hogy az ügyfelet tájékoztassa a változásokról, így nálunk nem érheti őket hirtelen hidegzuhany ilyen esetben sem. Összességében, aki tavaly kimerészkedett velünk a részvénypiacokra, azoknak jelentősen megtérült a befektetése, tehát akinek a részvényalapok befolyásolták a befektetéseit, üzletágát, azok jelentős bevételre tehettek szert. Ilyen esetben együtt örülünk a közös sikernek és felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább.

Mire számíthatunk idén?

Az évek óta tartó és tavaly március végén begyorsult emelkedési trend tulajdonképpen még most is megvan. A vezető amerikai tőzsdék már újabb történelmi csúcsokat döntenek. Mi lesz 2021-ben?

Folytatódik az emelkedés? Egyre több a vészmadár, aki most esést jósol, az elemzők pedig felhívják a figyelmet a veszélyes mutatókra, ez új csúcsoknál már megszokott dolog. Nem tudjuk mi lesz a folytatás, eddig az emelkedés nem tört meg, még akkor sem, ha voltak bizonytalanabb napok már az idei év során. Vannak olyan idei befektetési alapok, amelyek már most 10-15%-ot tudtak erősödni. A környezetvédelmi alapok, a Kínába fektető alapok már kifejezetten jól hoztak 2021-ben is, pedig csak pár hét telt el az évből. Kína azon kevés gazdaság egyike, aki a tavalyi év során növekedni tudott. Mindaddig, amíg ez az erőteljes amerikai pénzkibocsátás folytatódik, addig ez az emelkedés kitarthat és a tőzsdék teljesítményében látszani fog. Kérdés lesz, hogy Amerika új elnöke milyen intézkedéseket fog hozni és azoknak milyen hatásuk lesz, készül -e adóreform, lesz -e infláció. A napokban jelentettek be egy új mentőcsomagot, tehát úgy látszik, hogy folytatja ezt az irányt, ami segíti, ösztönzi a gazdaságot a talpra állásra. Amit sokan várnak tőle, hogy a zöld energia szektort jobban támogatja, mint elődje tette.

A “pénznyomtatás” sem egyik napról a másikra áll majd le, hanem ahogy a gazdaság elkezd újra jó ütemben növekedni, fokozatosan elkezdik a támogatást kivonni. Éppen ezért, nem feltétlenül fog ez visszaesést okozni a tőzsdéken. Az emelkedés kitarthat a 2021-es évben is.

Mi a legjobb lépés most?

Nem késő még beszállni. Jó alternatíva lehet azoknak, akik részesedtek a nyereségekből és ki tudták venni a részüket, ha most bent maradnak és akár növelik a tétet, újabb friss pénzt áramoltatnak a rendszerbe. Az óvatosabb ügyfeleknek is van megoldás, egyrészt át lehet evezni kevésbé kockázatos alapokba, elő lehet venni egy ingatlan alapot, vagy pénzpiaci, kötvény alapot, de ezek lényegesen kevesebbet hoznak. Megjelentek a piacon olyan befektetési alapok, amelyek arra a metodikára épülnek, hogy az alapkezelő a rá bízott pénzt nem egyből használja részvény vásárlásra, hanem óvatosan, hónapról hónapra vásárol, miközben látja, hogy jól megy a piac (Cost Averaging vagy átlagoló stratégia). Ha mégis beszakadna a piac és esnének a részvények akkor sincsen gond, mert a következő hónapos vásárlása jóval alacsonyabb áron fog megtörténni. Amikor egy-két hónapig esnek a piacok, az a befektetések bekerülési árát javítja. Az újonnan vásárolt tételeknek már jobb az áruk és ha elindul újra a piac, akkor az alacsonyabb áron vásárolt befektetések sokkal hamarabb válthatóak nyereségre.

A HUN Pénzügyi Tervezőnél a befektetési terület a befektetési alapok értékesítésére, közvetítésére alapul, egyedi részvényekkel nem nagyon foglalkozunk. Úgy gondoljuk, hogy a befektetési alapok tavalyi jó teljesítésére alapozva, idén is megragadhatjuk a lehetőséget és befektetési tanácsadóink segítségével 2021-ben is jó évet zárhatunk. Szakértőink a hozzánk forduló ügyfelek hozamvárakozásának és kockázati szintjének megfelelő befektetési megoldásokat javasolnak.

Az alacsony kockázati hajlandóságú ügyfélnek is megvan a terméke, de tisztában kell lenni azzal, hogy az alacsony kockázatnál kisebb hozamra lehet számítani. Amennyiben bátrabbak a szándékok, lehet találni ésszerű kockázat vállalása mellett kifejezetten jó megoldásokat, ilyenek a már említett részvény alapok. Ennél sokkal magasabb kockázatú alapok is léteznek, rengeteg olyan tőkeáttétes konstrukció van, de mi nem ezt az irányt képviseljük. A közép-, hosszútávú befektetési stratégiát képviseljük, amiben fontos lehet a diverzifikáció, a vegyes vásárlás. Elégedett ügyfeleink bizonyítják szakértelmünket, hiszen bőven két számjegyű nyereségeket tudtak elérni még egy ilyen nehéz időszakban is.

A kapcsolatfelvétel után teljes körű igényfelmérést végzünk, ezután közösen meghozzuk a döntést és rengeteg terhet veszünk le a hozzánk befektetői szándékkal érkezők válláról. A saját tanácsadó rugalmasan, igény és szükség szerint tartja a kapcsolatot megbízójával és 24/7 szolgáltatással nagy előnyt élvez egy bankkal szemben, hiszen munkaidőn kívül is rendelkezésre áll.

Kérdésed van? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK