CSOK tudástár

CSOK tudástár igénylők részére

CSOK avagy családi otthonteremtési kedvezmény egy vissza nem térítendő támogatás, ami 3 gyermekre akár 10 millió forint plusz bevételt jelenthet. Igényelhető lakáshoz jutáshoz, építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, vásárlásához, illetve használt, legalább komfortos lakás vásárlásához, bővítéséhez. Nyilván a CSOK igénylésnek is megvannak a feltételei, szabályai, ami erősen meghatározhatja  az ingatlanválasztást is, ezért nem árt előre tisztában lenned néhány fontos részlettel. Összeszedtük azokat az információkat, amit sokan nem tudnak, vagy eddig rosszul értelmeztek, így CSOK tudásod birtokában más okosabban mérlegelhetsz.

  • Előre kell igényelned, a lakás megszerzése előtt, hiszen kizárólag ingatlancélra fordítható. Utólagos igénylés a már igényelt CSOK után újabb megszületett gyermek esetén lehetséges, ezzel csökkenthető a lakáshitel, vagy befejezhetőek a bővítés munkálatai.
  • Ha még nincs gyermeketek, akkor a gyermekvállaláshoz egyikőtöknek 40 év alattinak kell lennie és össze kell házasodnotok az igénylés előtt. Ha már van, akkor tudnotok kell, hogy 25 éves korig gyermek a gyermek, ha csak nincs önmaga ellátására elegendő kereset.
  • Ha külföldön élsz magyarként, akkor itthoni munkahely kell az igényléshez, amit 6 hónapon belül kell teljesíteni és igazolni.
  • CSOK támogatás mellé jár a CSOK hitel, ami egy nagyon kedvezményes lakáshitel, de komoly hitelbírálattal jár. Fontos a megfelelő nagyságú jövedelem, vagy egy bevont adóstárs hozzá. A bevont adóstárs viszont utána nem igényelhet CSOK hitelt, erre figyeljetek.
  • Egy időben igényelheted a Babaváró hitelt és a CSOK-ot is akár egyazon jövőben születendő gyermekre.
  • Bejegyezhetitek a vállalkozásotok székhelyét a CSOK-kal támogatott ingatlanba, csak nyilatkozzatok erről igényléskor és nézzétek meg az ide vonatkozó feltételeket is. Telephelyet, műhelyt, boltot, rendelőt, raktárat viszont nem üzemeltethettek benne, mert komoly elveszítitek a kedvezményeket és vissza kell fizetni a támogatást.
  • A CSOK hitellel vásárolt ingatlannak lakható állapotúnak kell lennie. Ha kérdéses a lakhatóság, akkor az ehhez szükséges feltételeknek utána kell néznetek.
  • Létezik falusi CSOK tanyák és meghatározott kistelepüléseken ingatlan vásárlásra, felújítására, korszerűsítésére. Itt már egy lakhatatlan szint is megfelel, de fel kell újítanotok. Ez is vissza nem térítendő támogatás. A támogatás felét vásárlásra, felét felújításra kell költenetek.
  • Alapesetben 10 évig nem költözhettek el, ha CSOK-ot vesztek fel. Ha mégis, akkor vissza kell fizetnetek, de azért vannak kivételek egyes esetekben. Például kórházi kezelés, tanulmányok, munka miatti távollét, ápolás, börtön, betöltött 25 év a gyermek esetében.

A családod számára is előnyös megoldás lehet a CSOK? Szeretnéd jobban átlátni, milyen előnyöket jelenthet, és mely feltételek mellett? Kérj ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultációt az UFS pénzügyi tanácsadójától!


KONZULTÁCIÓT KÉREK