Dübörög a Babaváró Hitel – a szakértőt kérdeztük

Babaváró hitel

Dübörög a Babaváró Hitel – a szakértőt kérdeztük

2019. július 1-én indult el a babaváró hitel és egyre nő az érdeklődés iránta. A babaváró hitel folyósítási idő nem lenne hosszú, de a bankok egyre nehezebben adnak közeli időpontot és izzanak a vonalak a sok kérdés miatt. Cikkünkben megválaszoljuk a leggyakrabban feltett kérdéseket és megpróbáljuk eloszlatni a leendő igénylők bizonytalanságait. Az első tapasztalatokról kérdeztük Forgó Erzsébetet, az UFS Group hitelszakértőjét, aki gyakorlatias, a hitelfelvételt segítő hasznos információkat osztott meg velünk. Összefoglaltuk tanácsait, hogy irányt mutassunk és segítséget nyújtsunk a hitelfelvételhez szükséges lépéseknél.

A babaváró hitel kiváló anyagi segítség lehet az egyébként is gyermeket tervező, életet kezdő, otthont teremtő pároknak. Nem titkolt szándéka, hogy az egyre apadó gyermekvállalási szándékot kicsit javítsa, hiszen anyagi indokokra hivatkozva, ma igen gyakran előfordul, hogy a fiatalok nem is terveznek gyermeket, mert az szerintük vállalhatatlan kiadásokkal, nagyobb lakásigénnyel, munkából való jelentős kieséssel, így rengeteg áldozattal jár. Ez való igaz, de az új babaváró hitel, ma fedezheti a gyermeket vállalók első nagyobb kiadásait, hozzásegíthet egy kicsit nagyobb lakás megvásárlásához és pótolhatja a hiányzó önerőt, ami az új otthon megvásárlásához kell.

Mennyit kell várni a babaváró hitel igénylése után és mennyi pénzt kaphatunk?

Az első és egyik legfontosabb információ a 2019. július 1. -július 31. közötti ablak, ami lehetővé teszi a hiteligénylést azok számára is, akiknek 2019. júliusban már megszületett a kisbabájuk. Gyorsan kell lépniük, 2019. július 31-ig igényelniük kell a babaváró hitelt, hiszen ez a lehetőség augusztus 1-től megszűnik. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezt bizony sokan nem tudják, így nem is próbálkoznak a bankoknál. Babaváró hitel meglévő gyermek után később viszont nem igényelhető.

A babaváró kölcsön iránt érdeklődők leginkább arra kíváncsiak, hogy milyen összegre számíthatnak és ezt mennyi idő alatt kaphatják meg. Ezek valóban nagyon lényeges kérdések, hiszen a bankoknál az engedélyezett hitelösszeg és a várakozási idő is különböző lehet. A hirdetmény szerint a beadott igényléstől számított alig két hét alatt lezajlik a folyamat és az igénylő kézhez kapja a hitelösszeget, viszont a bankokat a törvény csak a 30 napos átfutási idő betartására kötelezi. A nagy forgalom és a nyári szabadságok miatt a pénzintézetek lassan időpontot sem tudnak adni, ezért érdemes mielőbb lépni. De mi az első és legokosabb lépés? Természetesen az, ha független és hiteles forrásból informálódunk, hogy a lehetőségeinket tisztán látva hozhassuk meg a legjobb döntést.

A babaváró hitel feltételei

Mivel a bankok feltételei különbözhetnek a hitelösszeg megítélésében és néhány lényeges kérdésben, ezért érdemes felkeresni egy független pénzügyi tanácsadót, aki tisztában van a különböző pénzintézetek feltételeivel, így megtudhatjuk tőle melyik bankot érdemes választani ahhoz, hogy a legjobban járhassunk. Ha nem teljesülnek a feltételek, akkor a babaváró hitel elutasításra kerül. Mit tehetünk ebben az esetben? Legjobb, ha a tapasztalt tanácsadót hallgatunk meg ez ügyben, aki nem magát ajánlja, hanem a lehetőségeinkre hívja fel figyelmünket.

Miért jó a babaváró kölcsön?

A híreket hallva sokan tudják, hogy a babaváró hitel egy újabb lehetőség az ingatlanvásárlásra, amit érdemes kihasználni, viszont az igazi előnyeivel, csak kevesen vannak tisztában:

 • Kamatmentes
 • Szüneteltethető
 • Személyi kölcsön, így nem kell hozzá ingatlan fedezet. Csak jövedelmet vizsgálnak, az állam adja a garanciát.
 • Szabadon felhasználható
 • Nagyon rövid idő alatt folyósításra kerül
 • Önerőként is felhasználható
 • Építkezés befejezésére, felújításra, átalakításra is igényelhető

A babaváró hitel hitelkiváltásra is jó lehet

Aki igazán szeretné optimalizálni pénzügyeit, az a babaváró hitel feltételeinek olvasgatása közben gyorsan rájöhet, hogy  szabad felhasználású kölcsönről lévén szó,  akár meglévő, rosszabb konstrukciójú meglévő hitel esetén a hitel kiváltás, lakáshitel kiváltás jó döntés lehet. Ez is egy lehetséges kölcsön hitelkiváltásra, tehát a hitelkiváltás babaváró hitellel lehetséges.

A babaváró hitelt önerőként is felhasználhatjuk

Oly sokszor előfordul, hogy rendelkezésre áll a stabil munkahely, teljesülnek a szükséges hitelfeltételek, tudnánk is fizetni a törlesztőrészleteket, de a lakáskölcsön felvételéhez szükséges önerőt csak hosszú idő alatt tudnánk összegyűjteni, vagy pont azért nem is tudunk félretenni, mert az albérletet kell fizetnünk. A szabad felhasználású hiteleket, mint a babaváró hitel is jellemzi, hogy szabadon dönthetünk arról, hogy a kapott összeget mire fordítjuk. Ebből következik, hogy a babaváró hitelt önerőként is felhasználhatjuk egyes hitelintézeteknél, persze jobb előre informálódni a lehetőségekről.

Az igénylés buktatói – miért fontos a független pénzügyi tanácsadó?

Az érdeklődők gyakori kérdése volt az elmúlt napokban, hogy megkaphatják -e a teljes 10 millió forintot, elég -e a jövedelmük hozzá és mi történik, ha nem lesz baba.

Az első igénylések tapasztalataiból kiindulva megelőzhetjük a csalódást és bebiztosíthatjuk a legjobb esélyt. Ez azért is fontos, mert a babaváró hitel csak egyszer folyósítható. Ha most rosszul választunk bankot és csak kevesebb összeget ítélnek számunkra, akkor bizony nem kérhetjük a maradék összeget egy másik banktól. Viszont azt is érdemes tudni, hogy elutasítás esetén, más bankhoz is fordulhatunk, illetve nem kötelező elfogadnunk a bank bírálat utáni ajánlatát. 

A pénzintézeteknél különböző a jövedelemkorlát, tehát másként bírálhatják el ugyanazzal a jövedelemmel beadott igénylést. Életkori különbségek is vannak, valahol már 18 éves kortól, máshol csak 24 éves kortól igényelhető. A pénzügyi tanácsadó tudja, hogy hol, milyen esélyeink lesznek, így időt is spórolhatunk, ha egyből az általa tanácsolt bankhoz fordulunk. Szakértőnk mindenképpen azt tanácsolta, hogy a leendő igénylők ne foglakozzanak addig a bankok ajánlataival, míg nem konzultáltak független pénzügyi tanácsadóval. Ez azért is fontos, mert, ha nem rendelkeznek megfelelő információkkal, nem tudnak megfelelő és előnyös döntést hozni.

Amennyiben 5 éven belül nem születik meg az első gyermek, akkor az első 5 év kamatait bizony egy összegben ki kell fizetnünk és a továbbiakban kamatos hitelünk lesz, míg a gyermek meg nem születik. Érdemes azt is megtudni, melyik bank, milyen kamatot határoz meg erre az esetre. 

A babaváró hitel buktatói, avagy miről ne feledkezzünk meg? 

Szakértőnk további hasznos tanácsai az első tapasztalatok alapján:

Mielőtt hiteligénylésbe kezdünk, döntsük el, mire szeretnénk felhasználni. Ez egyáltalán nem mindegy, hiszen a pénzintézetek különböző hitelcéloknál, különböző összeget ítélhetnek meg. A pénzügyi tanácsadók tudják, mire kapható magasabb és alacsonyabb összegű hitel.

Folyósítható a babaváró hitel szükséges dokumentumok birtokában

Gyakran az a hiteligénylés beadásának akadálya, hogy az igénylők nem tudják bemutatni a szükséges dokumentumokat. Rendelkezni kell magyarországi lakcímmel, munkáltatói igazolással, ÉRVÉNYES fényképes igazolvánnyal, házassági anyakönyvi kivonattal. Fontos, hogy legalább az egyik félnek ez legyen az első házassága.
Ne feledkezzünk meg a 3 éves TB jogviszony igazolásáról, amellyel az egyik félnek rendelkeznie kell. A kormányablaknál kérhető, érdemes előre beszerezni, előtte ügyfélkapun ellenőrizhető, hogy valóban megvan -e a 3 év. 

Babaváró hitel ikrek esetén

Csodálatos dolog, amikor egy baba helyett kettő, esetleg nagy ritkán három születik. A babaváró hitel megalkotásánál – bár nem azonnal – de most már arra is gondoltak, hogy támogasság azokat, akik ezzel a gyönyörű, de egyben nehéz feladatot kapják az élettől. Újdonság a babaváró hitelnél, amit 2020 májusában vezettek be, hogy ikrek születésénél csak a hitelfelvétel után 5 évvel kell megkezdeni a törlesztőrészletek fizetését.

És végül néhány aranyat érő hasznos információ

 • Már a 12 hetes terhességet igazoló kiskönyvvel is beadható az igénylés. Itt a magzat is teljesült gyermeknek számít. 
 • Az utolsó 3 havi jövedelmet vizsgálják. Érdemes jól kalkulálni és esetleg egy kicsit várni. Például a gyes ideje alatt nem fogunk ugyanolyan összeget kapni, mint amikor visszatérünk a munka világába.
 • A hitel szüneteltethető. A 12 hetet betöltött kismama már kérheti a szüneteltetést, csupán havonta 4500 Ft-ot kell fizetni az állami kezességvállalásért. A szüneteltetés után nem emelkedik a törlesztőrészlet, hanem a futamidő tolódik ki 3 évvel.
 • A második megszületett gyermek után elengednek a tartozásból 30%-ot, a harmadik gyermek után a hátralévő tartozást engedik el.
 • Ha a babaváró kölcsönnél nem születik gyermek, gyakran felmerül az örökbefogadás lehetősége. Fontos tudni, hogy az örökbefogadott gyermeknek is 2019. július 1. után kell születnie.
 • Ha valaki a hitel törlesztése közben elveszíti a párját, akkor 6 hónapig szüneteltetheti a törlesztést, csak utána kell a kamattal megemelt részletet fizetnie, hiszen a vállalt gyermek már nem születhet meg. Viszont, ha  5 éven belül újra megházasodik, akkor visszakapja az eredeti feltételeket.

Kérdésed van? Szívesen konzultálnál szakértővel a gyorsabb és megfelelően kiválaszott hiteligenylés érdekében? Érdekelnének a babaváró hitel részletek is?

Nyilván érdekelne:

 • hogy alakul a babaváró hitel válás esetén,
 • jó -e a babaváró hitel befektetés céljából,
 • mennyi a babaváró hitel jövedelemminimum,
 • pontosan hogyan működik a babaváró hitel igénylése,
 • mi kell a babaváró hitel igénylése alkalmakor,
 • hogy alakul a babaváró hitel törlesztés.

Megtudhatsz mindent a babaváró hitelről, fordulj szakértőnkhöz!