Dübörög a Babaváró Hitel – a szakértőt kérdeztük

Babaváró hitel

Dübörög a Babaváró Hitel – a szakértőt kérdeztük

Július 1-én elindult a babaváró hitel és máris nagy az érdeklődés iránta. A bankok egyre nehezebben adnak közeli időpontot és izzanak a vonalak a sok kérdés miatt. Cikkünkben megválaszoljuk a leggyakrabban feltett kérdéseket és megpróbáljuk eloszlatni a leendő igénylők bizonytalanságait. Az első tapasztalatokról kérdeztük Forgó Erzsébetet, az UFS Group hitelszakértőjét, aki gyakorlatias, a hitelfelvételt segítő hasznos információkat osztott meg velünk. Összefoglaltuk tanácsait, hogy irányt mutassunk és segítséget nyújtsunk a hitelfelvételhez szükséges lépéseknél.

Mennyit kell várni és mennyi pénzt kaphatunk?

Az első és egyik legfontosabb információ a július 1. -július 31. közötti ablak, ami lehetővé teszi a hiteligénylést azok számára is, akiknek júliusban már megszületett a kisbabájuk. Gyorsan kell lépniük, július 31-ig igényelniük kell a babaváró hitelt, hiszen ez a lehetőség augusztus 1-től megszűnik. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezt bizony sokan nem tudják, így nem is próbálkoznak a bankoknál.

Az érdeklődők leginkább arra kíváncsiak, hogy milyen összegre számíthatnak és ezt mennyi idő alatt kaphatják meg. Ezek valóban nagyon lényeges kérdések, hiszen a bankoknál az engedélyezett hitelösszeg és a várakozási idő is különböző lehet. A hirdetmény szerint a beadott igényléstől számított alig két hét alatt lezajlik a folyamat és az igénylő kézhez kapja a hitelösszeget, viszont a bankokat a törvény csak a 30 napos átfutási idő betartására kötelezi. A nagy forgalom és a nyári szabadságok miatt a pénzintézetek lassan időpontot sem tudnak adni, ezért érdemes mielőbb lépni. De mi az első és legokosabb lépés?

Mivel a bankok feltételei különbözhetnek a hitelösszeg megítélésében és néhány lényeges kérdésben, ezért érdemes felkeresni egy független pénzügyi tanácsadót, aki tisztában van a különböző pénzintézetek feltételeivel, így megtudhatjuk tőle melyik bankot érdemes választani ahhoz, hogy a legjobban járhassunk. 

Miért olyan jó a babaváró hitel?

A híreket hallva sokan tudják, hogy ez egy újabb lehetőség az ingatlanvásárlásra, amit érdemes kihasználni, viszont az igazi előnyeivel, csak kevesen vannak tisztában:

 • Kamatmentes
 • Szüneteltethető
 • Személyi kölcsön, így nem kell hozzá ingatlan fedezet. Csak jövedelmet vizsgálnak, az állam adja a garanciát.
 • Szabadon felhasználható
 • Nagyon rövid idő alatt folyósításra kerül
 • Önerőként is felhasználható
 • Építkezés befejezésére, felújításra, átalakításra is igényelhető

Az igénylés buktatói – miért fontos a független pénzügyi tanácsadó?

Az érdeklődők gyakori kérdése volt az elmúlt napokban, hogy megkaphatják -e a teljes 10 millió forintot, elég -e a jövedelmük hozzá és mi történik, ha nem lesz baba.

Az első igénylések tapasztalataiból kiindulva megelőzhetjük a csalódást és bebiztosíthatjuk a legjobb esélyt. Ez azért is fontos, mert a babaváró hitel csak egyszer folyósítható. Ha most rosszul választunk bankot és csak kevesebb összeget ítélnek számunkra, akkor bizony nem kérhetjük a maradék összeget egy másik banktól. Viszont azt is érdemes tudni, hogy elutasítás esetén, más bankhoz is fordulhatunk, illetve nem kötelező elfogadnunk a bank bírálat utáni ajánlatát. 

A pénzintézeteknél különböző a jövedelemkorlát, tehát másként bírálhatják el ugyanazzal a jövedelemmel beadott igénylést. Életkori különbségek is vannak, valahol már 18 éves kortól, máshol csak 24 éves kortól igényelhető. A pénzügyi tanácsadó tudja, hogy hol, milyen esélyeink lesznek, így időt is spórolhatunk, ha egyből az általa tanácsolt bankhoz fordulunk. Szakértőnk mindenképpen azt tanácsolta, hogy a leendő igénylők ne foglakozzanak addig a bankok ajánlataival, míg nem konzultáltak független pénzügyi tanácsadóval. Ez azért is fontos, mert, ha nem rendelkeznek megfelelő információkkal, nem tudnak megfelelő és előnyös döntést hozni.

Amennyiben 5 éven belül nem születik meg az első gyermek, akkor az első 5 év kamatait bizony egy összegben ki kell fizetnünk és a továbbiakban kamatos hitelünk lesz, míg a gyermek meg nem születik. Érdemes azt is megtudni, melyik bank, milyen kamatot határoz meg erre az esetre. 

Miről ne feledkezzünk meg? 

Szakértőnk további hasznos tanácsai az első tapasztalatok alapján:

Mielőtt hiteligénylésbe kezdünk, döntsük el, mire szeretnénk felhasználni. Ez egyáltalán nem mindegy, hiszen a pénzintézetek különböző hitelcéloknál, különböző összeget ítélhetnek meg. A pénzügyi tanácsadók tudják, mire kapható magasabb és alacsonyabb összegű hitel.

Gyakran az a hiteligénylés beadásának akadálya, hogy az igénylők nem tudják bemutatni a szükséges dokumentumokat. Rendelkezni kell magyarországi lakcímmel, munkáltatói igazolással, ÉRVÉNYES fényképes igazolvánnyal, házassági anyakönyvi kivonattal. Fontos, hogy legalább az egyik félnek ez legyen az első házassága.
Ne feledkezzünk meg a 3 éves TB jogviszony igazolásáról, amellyel az egyik félnek rendelkeznie kell. A kormányablaknál kérhető, érdemes előre beszerezni, előtte ügyfélkapun ellenőrizhető, hogy valóban megvan -e a 3 év. 

És végül néhány aranyat érő hasznos információ

 • Már a 12 hetes terhességet igazoló kiskönyvvel is beadható az igénylés. Itt a magzat is teljesült gyermeknek számít. 
 • Az utolsó 3 havi jövedelmet vizsgálják. Érdemes jól kalkulálni és esetleg egy kicsit várni. Például a gyes ideje alatt nem fogunk ugyanolyan összeget kapni, mint amikor visszatérünk a munka világába.
 • A hitel szüneteltethető. A 12 hetet betöltött kismama már kérheti a szüneteltetést, csupán havonta 4500 Ft-ot kell fizetni az állami kezességvállalásért. A szüneteltetés után nem emelkedik a törlesztőrészlet, hanem a futamidő tolódik ki 3 évvel.
 • A második megszületett gyermek után elengednek a tartozásból 30%-ot, a harmadik gyermek után a hátralévő tartozást engedik el.
 • Sikertelen gyermekáldás esetén gyakran felmerül az örökbefogadás lehetősége. Fontos tudni, hogy az örökbefogadott gyermeknek is 2019. július 1. után kell születnie.
 • Ha valaki a hitel törlesztése közben elveszíti a párját, akkor 6 hónapig szüneteltetheti a törlesztést, csak utána kell a kamattal megemelt részletet fizetnie, hiszen a vállalt gyermek már nem születhet meg. Viszont, ha  5 éven belül újra megházasodik, akkor visszakapja az eredeti feltételeket.

Kérdésed van? Szívesen konzultálnál szakértővel a gyorsabb és megfelelően kiválaszott hiteligenylés érdekében? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK