Életkezdési kölcsön, avagy otthonteremtési program

Fiatalon életet kezdeni nagyon izgalmas, de nem egyszerű dolog. Az életkezdési kölcsön és a ma igénybe vehető támogatások viszont megalapozhatják a fiatalok első otthonhoz jutását.

Összeházasodnak a fiatalok, elkezdődik a közös életük, természetesen legnagyobb vágyuk, hogy saját birodalmuk, saját otthonuk legyen. Ritkán vannak a szülők olyan anyagi helyzetben a mai ingatlanárak mellett, hogy lakással örvendeztessék meg gyermekeiket. Valamennyit talán tudnak segíteni, de a hitel, az életkezdési kölcsön általában nélkülözhetetlen. Itt jön a kemény matek az önerővel, a hitel összegével, a havi törlesztőrészletekkel, a visszafizetendő kamat, tőke nagyságával és sokan nem is számolnak a sokoldalú támogatásokkal, mert nem ismerik az igénybe vehető kedvezményeket.

Az életkezdési kölcsön első lehetősége a babaváró hitel

A babaváró hitel egy szabadfelhasználású hitel, amiről a házaspár szabadon eldöntheti mire szeretné felhasználni. Lakásvásárlásra és meglévő lakás felújítására, a lakás berendezésére egyformán jó lehet, tehát szabadabban választhatnak a kínálatból, mint a korábbi években.

Amennyiben még nincs meg a lakás, nincs is mit felújítani, berendezni, így magától értetődik, hogy lakásvásárlásra fogják felhasználni. Ebben az esetben fontos tudni, hogy a bankok meghatározzák, hogy a babavárót milyen százalékban használhatják fel önerőként. Van olyan bank, amelyik 100%-át bekéri önerőként, van amelyik meghatározza, hogy csak a 75%-a használható önerőként. Arra is van lehetőség, ha előbb a jelzáloghitelt igénylik, csak utána a babavárót, hogy eldönthessék, mennyit szeretnének belőle felhasználni.

A babaváró hitel nem jelzáloghitel

Fontos tudni, hogy a babaváró hitel sokkal jobban hasonlít a személyi kölcsönre vagy a folyószámlahitelre, mint a jelzáloghitelre. A folyósításkor nem jegyeznek be jelzálogot sem a meglévő, sem az új ingatlanra, egyéb feltételei viszont vannak. A felhasználhatóságában tényleg óriási a szabadság, ezért jó szó rá az életkezdési kölcsön, hiszen fészekrakás, családalapítás időszakában útnak indíthatja a fiatal házaspárt az életben.

Az első három évben törleszteni sem kell, időt kap a fiatal pár arra, hogy a munkában, az otthonteremtésben stabilizálódjon. Csupán 4500 Ft kezességvállalási díjat kell fizetniük, ami igen csekély összeg a babaváró hitel igényelhető keretéhez képest. Gondoljunk csak bele , mekkora előnyt jelent ez akkor, ha az első gyermek már a futamidő elején megszületik és az anyuka otthon marad vele, hiszen a jövedelmének egy része kiesik. Három év után viszont a teljes hitelösszeg, tehát 10 millió forint esetén kb. havi 50 ezer forint törlesztéssel lehet számolni.

Mi a helyzet ikrek születésekor?

A legújabb, 2020 május végi rendelkezés, az ikerszületésekre nézve kedvező változást hozott, ugyanis már kérhető, hogy a törlesztőrészletek fizetését a folyósítás után csak 5 év elteltével kelljen megkezdeni.

Egyre többször hallhatjuk fiataloktól, hogy ők bizony nem fognak gyermeket vállalni, de átlagban azért egy baba akkor is becsúszik. Egy gyermekkel még nem járnak olyan jól a babaváró hitel tekintetében, mert csak a kamatmentességet nyerik meg. Persze az első 5 évben alanyi jogon kamatmentes a hitel mindenkinek, ez alatt az idő alatt kellene megszületnie az első gyermeknek.

Amennyiben ez nem történik meg, a babaváró hitel kamatos hitellé alakul, sőt az elmúlt 5 év kamatai is egyösszegben visszafizetésre kerülnek, erre kell felkészülniük az igénylőknek. Egy gyermek vállalása azért még mindenki számára teljesíthető kihívás és a babaváró hitel már úgy is a futamidő végéig kamatmentes marad, sőt, akár a 20 évről 23 évre is kitolható a törlesztés ideje.

Na de induljunk ki abból, hogy a fészekrakó pár több gyermeket tervez és ők meg is születnek a futamidő alatt. A második baba születésénél, – függetlenül attól, hogy a futamidő alatt mikor születik meg a gyermek -, elengedik a hátralévő tartozás 30%-át és az ezt követő újabb gyermek világra jötte esetén a szülők fellélegezhetnek, mert megszabadulnak a teljes hátralévő tartozástól. Tehát a 10 millió forintos babaváró hitelt 3 gyermek vállalása esetén tekinthetjük akár szabadon felhasználható életkezdési támogatásnak is. Kell ennél nagyobb motiváció a gyermekvállalásra?

Csak a fiataloknak jár a babaváró hitel?

A hölgyek életkorát veszi alapul a jogszabály ebben a tekintetben. Addig igényelhető a babaváró hitel, amíg a leendő anya be nem tölti a 41. életévét, ami olyankor talán már nem is életkezdési kölcsön, hiszen lehet a kapcsolat egy többedik, vagy késői házasság, amikor a többség már túl van az életkezdés, az otthonteremtés megalapozó lépésein. Férfiaknál a csillagos ég a korhatár.

Az életkezdési kölcsön második lehetősége az otthonteremtő kamattámogatott hitel

Itt jön képbe a CSOK, ami új lakás vásárlása esetén egy gyermeknél 600 ezer, két gyermeknél 2 600 000 és három gyermeknél 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami nagyon jól jön az otthonteremtésnél. Ezzel már a második 10 millió forint támogatásnál járunk, három gyermek 10 éven belüli megszületése esetén.

És ez még nem minden! Ezen kívül még felvehető 15 millió Ft 20-25 évre fix 3%-os kamattámogatott hitel is, tehát a helyzet úgy áll, hogy három gyermek vállalása esetén összesen maximum 35 millió Ft életkezdési hitelhez, támogatáshoz juthat hozzá a ma útnak induló fiatal házaspár. A kamattámogatott hitel visszafizetendő összegét újabb támogatás csökkenti:

  • a második gyermek megszületésekor 1 millió forint
  • a harmadik gyermek születésekor 4 millió forint
  • a további gyermek után gyermekenként 1-1 millió forint.

Bár hihetetlen, de még a 15 millió forintos tartozás is támogatásokkal csökkenthető, ahogy a gyermekek sorban világra jönnek. Ha mindezt összeszámoljuk, akkor a gyermekek viszonylag gyors egymás utáni születése esetén, akár 19 millió forint is lehet, ami életkezdési támogatásként az immár nagycsaládos szülők zsebében marad.

Az idő fogy, változni fognak a lehetőségek

Sokan nem tudják, hogy a babaváró hitelt tavaly nyáron 3 évre vezették be, amivel még jövőre lehet számolni, de aztán változhatnak a lehetőségek, nem lehet tudni, hogy meghosszabbítják -e.

Persze gyermeket nem az anyagi haszon reményében vállalunk, felelős döntést kell hozni minden élet tervezésénél, hiszen a csemetéinket szeretetben, gondoskodással fel is kell nevelni, ami azért nem kis feladat. Erre jár a támogatás, annak találták ki, akinek egyébként is megvannak a gyermekvállalásra a szándékai. Jó tudni, hogy enyhítettek a szabályokon a babaváró hitel esetében, az egyik szülő esetleges elhalálozása, vagy a ma oly gyakori válás esetén is tovább vihető a kapott kedvezmény, lehetőség.

Melyik bankhoz forduljak?

Jó a kérdés, hiszen a bankok kínálatai néhány apró részletben változóak. Nyilván mindenki a számára legelőnyösebbet szeretné megtalálni, ehhez viszont érdemes szakértőhöz fordulni.

Óriási lehetőséget kínál az otthonról igénybe vehető ingyenes, online konzultáció és a hitelkalkulátor, ami rövid idő alatt rálátást ad, hogy a saját igényeinknek, szempontjainknak megfelelően mivel járhatunk a lehető legjobban.

Kérdésed van? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK