Éljük meg közösen a sikert és küzdjünk meg együtt a nehézségekkel 

 

A kellemes ünnepi hangulat után bizony nehéz visszatérni a munka világába. Ráadásul a gyerekeknek az egyik legnehezebb időszak következik a tanévben, amikor is produkálni kell a szülői elégedettséggel szignózható félévi bizonyítványt. És mi van, ha ez nem sikerül? 

A siker fontos, nagyon is fontos. Motiváció a következő időszakra. A jegyeket tantárgyanként adják, a sikert mégsem tantárgyanként mérik. Ha több a sikertelen, mint a sikeres terület, gyermekünk kudarcként éli meg az iskolát, ami egyáltalán nem támogatja fejlődését, előmenetelét. Éppen ezért, legalább annyira fontos a tehetségét gondozni, mint a lemaradásait felzárkóztatni.
Minden gyermeknek van erős oldala, egyesek kifejezetten tehetségesek egy-egy területen, amivel általában szívesen, örömmel foglalkoznak. Ezt kincsként kell megőrizni. Véletlen sem szabad, hogy a gyenge terület erősítése, a hosszas gyakorlás feleméssze a sikeres területre fordítható időkeretet. Aranyat ér az elismerő szó, amit nem lehet eleget mondogatni, ezért újra és újra ismételni kell. 

Néhány tipp, hogy a siker gyakoribb vendég lehessen:

  • Kezeljük külön a területeket, foglalkozzunk egyszerre csak egy dologgal és tanítsuk meg elmélyülten koncentrálni. Jelöljük ki az időt a gyakorlásra és azt tartsuk is be, ne szaladjunk túl rajta. Könnyebb gyermekünknek elfogadnia, hogy otthon sem foglalkozhat azzal, amivel szeretne, ha tudja, mennyi ideig tart majd a “szenvedése”.

 

  • Soha ne büntessük a tehetségterületen eltöltött idő megvonásával, inkább tiszteljük a tehetségét és legyünk ezen a területen nagyon rugalmasak. 

 

  • Otthon ne a teljesítmény legyen az első, hanem a megértés. A lelki együttérzés. Rossz érzés valamiben gyengének lenni, fontos tudnia, hogy elsődlegesen a segítségünkre, megértésünkre számíthat, és nem az elvárásainkra. Beszélgessünk a nehézségeiről.

 

  • Ássuk bele magunkat érdeklődési körébe, ismerjük meg amivel foglalkozik. Hallgassuk, meg, figyeljük meg és dicsérjük, amennyit csak lehet. Csak így válhatunk hitelessé abban, hogy valóban a javát akarjuk. 

 

  • Ami nagyon nem megy, abban kérjünk szakértő segítséget. A jól tanított ismeretek, a módszeres gyakorlás sokkal kevesebb időt emészt fel, mintha laikusként próbálnánk felzárkóztatni gyermekünket. Emellett az is nagyon fontos, hogy ne engedjük nagyon lemaradni. Figyeljünk fel az első jelekre és foglalkozzunk a problémával annyit, amennyit kell.

 

  • Ne engedjük, hogy feladja és mi se adjuk fel. Jó gyógyszer a humor és az ölelés, nincs olyan teljesítendő követelmény, ami ezt megakadályozhatja. Inkább lazítsunk kicsit a kereteken!

 

A szeretet és értő figyelem csodákat tesz bármely élethelyzetben! Sikeres időszakot kívánunk az elkövetkező hetekre!

 

UFS Group

Kérdésed van? Szívesen konzultálnál szakértővel a gyorsabb és megfelelően kiválasztott egészségbiztosítás érdekében? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK