kamatfixálás

Ezt neked is tudnod kell a fix kamatozásról!

A fix kamatozású hitelek eddig is biztonságosabbnak tekinthető ajánlatok voltak, de most visszautasíthatatlan előnybe kerülnek változó kamatozású társaikkal szemben. Korábban az ilyen hitelek drágábbak voltak, tehát magasabb kamattal kínálták őket. A pénzpiaci kamatok változásának hatása megjelenik a bankok hitelkamataiban is, így az elmúlt időszak folyamatos kamatemelései annál nagyobb mértékben emelték a hitelkamatainkat minél kisebb időre fixáltuk a hitelünket. Tehát minél kisebb a kamatperiódus.

Jelenleg két azonos összegű és futamidejű lakáshitel közül az az olcsóbb, amit hosszabb időre fixálunk. Ez fordulatot jelent az eddigiekhez képest. Minél hosszabban fix a kölcsön törlesztőrészlete, annál alacsonyabb lesz a kamat, ha pedig végig fixáljuk, akkor ússzuk meg a legolcsóbban.

Lakáshitel felvétel esetén hitelszerződést kötünk a választott pénzintézettel, amiben lefektetik a hitelkamat mértékét és a kamatperiódus alatti változások lehetőségét is is. Ma nagyon észnél kell lennünk, hogy mit írunk alá!

Lássuk, mit is jelent a fix kamatozás, amit a jelenlegi helyzetben ajánlott választanunk!

Az első, ami a piaci környezettől elvileg független, az a könnyebb tervezhetőség. Amikor bevállalunk egy hitelt, hosszú évekre előre kalkulálnunk kell a hiteltörlesztés terhével. Egy végig fix kamatozású hitelnél pontosan tudjuk, hogy havonta milyen összeggel számoljunk, akár 20 év távlatában is. Ez átlátható és kiszámítható. Egy változó kamatozású jelzáloghitel esetében, ahogy alakulnak a kamatok, úgy változik a törlesztőrészlet is. Sokkal kevésbé előre látható, hiszen változhat akár negyedévente is.

A kamatváltozás okai

Különböző nemzeti és nemzetközi folyamatok befolyásolják a kamatváltozást. Ilyenek a gazdasági, kereskedelmi, politikai és inflációs hatások is. Mint jól tudjuk, ezeket előre látni nehéz, részben lehetetlen. Ami közvetlenül befolyásolja a lakáshitel kamatokat, az a jegybanki alapkamat aktuális mértéke, mert a kereskedelmi bankok kénytelenek ehhez igazítani ajánlataikat. Így változhatnak a törlesztő részletek, ha nem fixáltuk őket. Fixálás esetén ezt a mozgást a bankok magukra vállalják, ami egy hosszabb kamatperiódus alatt reális kockázat.

Ezért érdemes fix kamatozású lakáshitelt igényelned

Aki ma hitelt vesz fel, annak nem lehet a szerencsére bíznia döntését. A lakáskölcsön igénylők közül kevesen pénzügyi szakemberek, így természetesen nehezebben tudják átlátni a különböző bankok ajánlatai közötti különbségeket. A szakértők segítő kezet nyújtanak a leendő hitelesek igényeire reagáló, személyre szabott információkkal. A pontos számítások jól alátámasztják a hitelválasztást és a változóról fixáltra való átszerződés lehetőségét is.

A pénzügyi tudatosság nem csak a jól alátámasztott döntésekben mutatkozik meg, hanem a banktól kapott küldemények, értesítések alapos értelmezésén és mérlegelésén is meglátszik. Fordulj hozzánk bizalommal a díjmentes, bankfüggetlen, személyre szabott szakértői segítségért!