nyugdíjelőtakarékosság

Így juthatsz nyugdíjcélú megtakarítással adójóváíráshoz

A nyugdíjcélú megtakarításokkal akár 280 ezer forint adójóváíráshoz juthatunk, ha kimaxoljuk a lehetőséget. Még idén is élhetünk vele, ha önkéntes pénztári, nyugdíjbiztosítási vagy nyugdíj-előtakarékossági számlánkra befizetjük a megfelelő összeget. A különböző nyugdíjmegtakarítások viszont nem egyformán jövedelmeznek.

Évente

  • 150 ezer forint adójóváírás jár az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre,
  • 130 ezer forint adójóváírás jár a nyugdíjbiztosításokra,
  • 100 ezer forint adójóváírás jár a nyugdíj-előtakarékossági (NYESZ) számlára,

ez mindösszesen maximum 280 ezer forint lehet.

A befizetéseinkhez arányítva jár a 20%-os állami támogatás. Idén a gyermekesek szja-visszatérítése jelentősen befolyásolja az érvényesítés lehetőségét, de most felejtsük el, ezt a rendkívüli alkalmat, hiszen egy nyugdíj előtakarékosság hosszú távon érvényesül, nem csupán egy év határozza meg az előnyeit.

A biztosítók azt tapasztalják, hogy az az utóbbi években az öngondoskodási hajlandóság egyre nő és többen tervezik, hogy akár az szja-visszatérítést is meglévő számlájukra fizetik be, hogy a nyugdíjbiztosítások után járó 130 ezer forintos maximális visszatérítést kihasználhassák.

Vannak, akik még nem döntötték el, hogy a nyugdíjelőtakarékosságnak milyen formáját választják, bár érzik, hogy égető szükség van az öngondoskodásra. Nézzük tehát az ilyen célú előtakarékossági formák előnyeit.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az adójóváírás lehetséges mértéke 150 ezer forint. Aktívan kezelt portfóliókból választhatunk. A munkáltató is gyarapíthatja a számlán növekvő vagyont. 10 év után már hozzányúlhatunk a hozamhoz, de természetesen ezt nyugdíjon kívüli célra nem tanácsos elherdálni.

Nyugdíjbiztosítás

Az adójóváírás lehetséges mértéke 130 ezer forint. Nyugdíjbiztosításunkat a megfelelő extrákkal teljesen személyre szabhatjuk, ami nagy előnye ennek a formának. Ezáltal fedezetet jelenthet a munkaképesség csökkenésére, rokkantságra, tartós betegségre, vagy halálesetre. Az alkuszunk biztos rendszeresen figyelmeztet majd az időszerű befizetésekre, ezért nem kell attól félnünk, hogy megfeledkezünk róla. Katás vállalkozók csak ebben a nyugdíj megtakarítási formában igényelhetik az adóvisszatérítést.

NYESZ

Az adójóváírás lehetséges mértéke 100 ezer forint. Befektetési jegyek/egységek, kötvények, részvények és egyéb instrumentumok állnak rendelkezésünkre, mint befektetési eszközök. Jó tudni, hogy itt veszítjük a legkevesebbet, ha idő előtt szükségünk van a pénzünkre.

Mint tudjuk, a befektetési alapok, részvények, kötvények, betétek hozamára 15%-os kamatadó, szja fizetendő. Ha lejárat előtt felnyitjuk a nyugdíjcélú megtakarítási formákat, akkor bizony azokra is vonatkozhat a fizetési kötelezettség. Ha viszont lejáratig nem piszkáljuk őket, akkor adómentesek.

Amennyiben még mindig bizonytalan vagy, illetve szeretnéd a lehető legjobb lehetőséget kihasználni, örömmel segítünk díjmentes, független pénzügyi tanácsadással. Akár személyre szabott pénzügyi portfóliót is készíthetünk számodra, amivel már nem csak a nyugdíj előtakarékosságra koncentrálunk, hanem hiteleidet, biztosításaidat is optimalizáljuk, hogy csak annyit fizess, amennyit feltétlenül szükséges, de a lehető legnagyobbat nyerd.


KONZULTÁCIÓT KÉREK