zöld hitel

Így kaphatsz zöld otthon hitelt

Elindult az NHP Zöld Otthon Program, ami újabb segítséget jelent a környezettudatos megoldásokat kereső lakásvásárlóknak, építkezőknek egyaránt. A 2,5 százalékos, kedvező kamatozású, maximum 70 milliós, 5-25 évre felvehető hitel valóban csak új ingatlan esetében jöhet szóba, de a további feltételeket nem is olyan nehéz megugrani, hiszen 2021. január 1-től egyébként is csak közel nulla energiaigényű otthon építhető. Ezért nem is nagyon találhatunk mást.

A kedvező hitel igénybevételéhez az épített vagy megvásárolt ingatlannak legalább BB besorolásúnak kell lennie. Na de mit is jelent ez pontosan?

BB osztály: közel nulla energiaigény. Energetikai paraméterek:

  • Az ingatlan primer energiaigényének 81-100 KWh/m²/év közé kell esnie, de az összesített energiaigény maximum 90 kWh/m2/év lehet.
  • Az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedeznie. Megújuló energiaforrások: tűzifa, biomassza, biogázok, fapellet, agripellet, nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia. Az elektromos áram csupán 10%-a vehető figyelembe, illetve a távhő is bizonyos esetekben. (Ez 2022. június 30 után már energiahatékonysági előírás lesz az új épületek tekintetében.) Társasházaknál nehezebb a helyzet, mert ott a tanúsítványnak az egész épületre kell vonatkoznia. Amennyiben a 25% nincs meg, hiába jobb a többi mutató, csak CC lesz a besorolás, ami nem elegendő a kedvezményes hitelhez.

Persze nem csak a hitel elnyerése miatt járhat jól egy BB otthon tulajdonosa, hanem az ingatlan kiemelten magas energiahatékonyságát is élvezheti, hiszen rezsiköltségei kifejezetten alacsonyak lesznek. Erős becslés alapján egy 100 négyzetméteres BB osztályú ingatlan energiaköltsége évente 120-130000 Ft, míg CC osztály esetén 160-170000 Ft úgy, hogy a CC egy korszerű ingatlan minősítése. Amennyiben átlagos besorolást veszünk alapul, akkor a költség egyből felugrik 310-320 ezer forintra, ami már óriási különbség. A hitel törlesztőrészleténél a havi rezsi költségek különbségével is érdemes számolni, sokan erre nem is gondolnak. Hangsúlyozottan igaz ez a hosszabb futamidejű hiteleknél, ami alacsonyabb havi törlesztőrészletet eredményez. Könnyen kiszámítható a jövő, mert a hitel 2,5%-os fix kamatozású.

Honnan tudhatjuk, hogy a kivitelező BB osztályú ingatlant ad át?

Egy energetikai szakterületen jártas mérnök ki tudja számolni az épület energiahatékonysági mutatószámait és meg tudja mondani, hogy teljesül -e a 25% megújuló energia részarány. Ezután a hitelbírálat és a használatbavételi eljárás – ha más tényező nem akadályozza – problémamentes lesz.

A közel nulla energiaigénynek a hőszigetelés terén is vannak kritériumai, amik kötelezően alkalmazandók már 2021-ben. A szerkezet minimálisan elérendő teljes hőszigetelő képessége: U érték a fajlagos hőátbocsájtási tényező (W/m²K) az egy négyzetméter felületen át távozó hőveszteség. A jelenleg érvényes előírás külső falakra vonatkozóan: U≤0,24 W/m²K. Ez azt jelenti, hogy például B-30-as téglafal esetén 15 cm-es szigetelés kell, 37,5 cm-es pórusbeton, azaz Ytong esetén 7 cm-es a jelenlegi szabályozás szerint. Ugyanígy meghatározzák a padlásfödém, a lapostetők, az alsó zárófödém, ablakok, ajtók, garázskapuk szigetelés vastagságát is, ennek sem árt utánanézni.

A megújuló energia alkalmazására további támogatást is igényelhetsz, ilyen például a falusi CSOK, ami a napelemes rendszer kialakítását támogatja. Legalább két meglévő gyermekkel, illetve két gyermek vállalásával kamatmentes CSOK hitel is igényelhető.

Mit kell tenned, hogy zöld hitelt igényelhess?

Ha részedről a fenti feltételek adottak, akkor egyesével végig kell nézned a a különböző bankok hitelajánlatait és nagy figyelmet szentelni az apró betűs részekre is. Nincs elég időd rá és aggódsz, hogy nem tökéletesen érted a részleteket? Levesszük a terhet a válladról és mindez semmibe sem kerül neked. Bankfüggetlen pénzügyi szakértőnk helyetted böngészi át az ajánlatokat, az eredményeket megmutatja és kérdéseidre válaszolva segít a bölcs választásban.


KONZULTÁCIÓT KÉREK