Kötelező biztosítás 2020

Kötelező biztosítás felmondása

Kalkulálsz, hogy érdemes -e biztosítót váltanod a kötelező gépjármű felelősségbiztosításra? Okos dolog alaposan áttekinteni a biztosítók ajánlatait és jó, ha tudod, hogy mindez a következő lehetséges lépéseket foglalja magában:

Kötelező biztosítás váltás évfordulóval:

• a kötelező biztosításod felmondását legkésőbb a biztosítási évforduló előtt 30 nappal meg kell tenned,

• amennyiben azon ügyfelek közé tartozol, akik a 2010-es évet megelőzően vásároltak gépjárművet, úgy a biztosítási évforduló éppen január első napjára esik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha fel szeretnéd mondani a kötelező biztosításodat, azt legkésőbb december első napjáig teheted meg,

• abban az esetben, ha a 2010-es évben, avagy az ezt követő években vásároltad meg gépjárművedet, a biztosítási évforduló azonos a kötelező biztosítás megkötésének dátumával, ami azt jelenti, hogy legkésőbb az évforduló előtti 30 napig meg kell történnie a kötelező biztosítás felmondásának.

Kötelező biztosítás váltás gépjármű vásárlás esetén

Kötelező biztosítás váltás abban az esetben is esedékessé válhat, ha úgy döntesz, hogy eladod a gépjárművedet és vásárolsz egy másikat. Ebben az esetben az eladott gépjármű kötelező biztosítását az eladás napjával fel kell mondani és az esetleges túlfizetést a biztosító napra pontosan visszautalja.
Az újonnan vásárolt gépjárműre kötni kell egy új kötelező biztosítást. A megszűnt kötelező szerződésen megszerzett bónusz az új gépjármű kötelezőjén érvényesíthető azonos gépjármű kategória esetén.

Hasznos tanácsok kötelező biztosítás váltás esetére

Kulcsfontosságú, hogy a kötelező biztosítás megszüntetése előtt szem előtt tarts néhány kihagyhatatlan tényezőt, hiszen ez esetben az idő – főképpen az időcsúszás – pénzbe kerül.
Mire kell mindenképpen figyelned a biztosítás felmondása során?

• a kötelező gépjármű biztosítás megszüntetésére felmondólevélben kerülhet sor, melynek tartalmaznia kell a szerződő adatait, a szerződés számot, az évforduló dátumát, okát és a kitöltés dátumát. A felmondólevelet mindig alá kell írnod.

• a felmondólevelet ajánlott levélben, faxon, emailben tudod eljuttatni a biztosítóhoz. A felmondást azzal a dátummal fogadja be a biztosító amikor a levél igazolhatóan meg is érkezett a biztosítóhoz.

• nem hagyhatod figyelmen kívül azt sem, hogy a felmondó levélnek a biztosítási évforduló beköszönte előtti legkésőbb 30 nappal már meg kell érkeznie a biztosítóhoz, ezért időben kerüljön postára a dokumentumokat tartalmazó ajánlott levél.

• számolnod kell azzal a ténnyel is, hogy amennyiben nem kerül sor időben a felmondásra, mert mondjuk kiszaladtál a határidőből, a régi kötelező szerződésed marad érvényben.

• az eladott gépjármű kötelező biztosításának felmondásához elég az adás-vételi szerződést emailben elküldeni az érintett biztosítónak.

Mire lesz szükséges a kötelező gépjármű biztosítás felmondása esetében?

A biztosítás felmondásához szükség lesz a következőkre:

• a személygépkocsid adataira
• személyi adataidra
• a kötelező biztosítás szerződésszámára
• a kötelező biztosítás évfordulójára
• a felmondást igénylő dokumentumra (felmondólevélre)

A felmondólevél feladását követően sem lankadhat a figyelmed, hiszen erősen ajánlott a feladást igazoló dokumentumok megőrzése – tértivevény, fax visszaigazoló, biztosítói visszaigazoló email.

Amennyiben segítségre van szükséged a biztosító váltásban, választásban, tanácsadóink megtalálják számodra a leggazdaságosabb megoldást. Fordulj hozzájuk bizalommal!

Kérdésed van? Szívesen konzultálnál szakértővel a gyorsabb és megfelelően kiválasztott biztosítás érdekében? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK