lakáskölcsön

Lakáskölcsön és lakásfelújítási támogatás? Máris belevágunk!

A lakáskölcsön kedvezményes igénybevételi lehetőségei eddig is sokak számára jelentettek könnyebb otthonteremtést, ehhez januártól újabb lehetőség társul, hiszen jön a nagy hírű lakásfelújítási támogatás. Több cikkünk is született már a témában, most újabb információkat hoztunk, a tisztán látás kedvéért.

A családvédelmi akcióterv részeként először meghirdetett feltételeket az Újabb segítség az otthonteremtésben cikkünkben részleteztük, aki ezeket nem ismeri, célszerű az olvasást innen kezdeni. Az ezt követően napvilágra hozott újabb rendelkezéseket a Szeretnéd a három milliót? írásunkban fejtettük ki, mindenképpen érdemes ezt is átfutni.

Lakáskölcsön és lakásfelújítási támogatás témakörben így is sok kérdésük maradt az érdeklődőknek, amire egyrészt válaszol a lakás hitelkalkulátor, másrészt az alábbiakban megpróbálunk további információkat megosztani a legújabb, január 1-jén bevezetendő lehetőségről.

Lakáskölcsön mellé lakásfelújítási támogatás

Lakáskölcsön igénylésével vásárolt új lakáshoz, vagy felépített házhoz is igényelhető a lakásfelújítási támogatás, ha az ingatlan-nyilvántartás alapján már lakásnak, lakóháznak számít az ingatlan. Amennyiben fizikailag még nem teljesen készült el a lakás, lakóház, akkor a kivitelezői szerződést veszik figyelembe. Az abban meghatározott munkálatokra nem lehet felhasználni, viszont ezen kívül, minden olyan, a következőkben felsorolt munkálatra felhasználható, ami a lakás komfortját, kényelmét, korszerűségét fokozza. Például beszereltethetünk légkondicionáló berendezést, feltetethetünk napelemet, elkészíthetjük a kert térburkolatait, megépíthetjük az építkezésnél elmaradt kerítést.

Lakáskölcsön helyett lakásfelújítási támogatás

Általában egy lakásban, házban elvégzendő nagyobb beruházást, ha nem is lakáskölcsön igénybevételével, de más más, mondjuk személyi hitellel szoktak megoldani. Mennyivel jobban járunk, ha a lakásfelújítási támogatást vesszük igénybe a kamatos kölcsön helyett. Az új támogatás igénybe vehető például a konyha teljes berendezésének: konyhabútor, konyhagépek cseréjére is.

Lényegesen kevesebb a dokumentáció, mint lakáskölcsön esetén

Nem kell megijedni az igénylés menetétől, végtelenül egyszerű minden. Számlák, formanyomtatvány, munkaszerződés, amikre mindenképpen szükségünk lesz, de ez töredéke a lakáskölcsön esetén benyújtandó dokumentumoknak. Egyről viszont nem szabad megfeledkeznünk: 2021.január első napját követően kötött vállalkozói szerződést is be kell mutatnunk, amennyiben munkadíjat szeretnénk visszaigényelni.

Külföldieknek jobb a lakáskölcsön?

Nem feltétlenül, hiszen elég, ha az igénylés pillanatában van itthoni tb-jogviszonya, a korábbiakról elég bemutatni, hogy külföldön már legalább egy éve meglévő biztosított jogviszonya van. Biztosított jogviszonynak számít a külföldi tb, nyugdíj melletti munkaviszony, vállalkozói jogviszony, közép-, felsőoktatási intézményben folytatott nappali hallgatói jogviszony és az úgynevezett diplomás gyed is.

Csak veled élő gyermekre érvényes a lakásfelújítási támogatás

Feltétel, hogy a szülő és gyermeke lakcímkártyáján az állandó lakcím arra a címre szóljon, amelyik ingatlanra a támogatást igényeljük. Ugyanarra a gyermekre csak egy alkalommal kérhetünk hozzájárulást. A nagykorú gyermeknél nem feltétel, a kiskorúnál viszont igen, hogy legalább egy éve az ingatlanban lakjon. Amennyiben a szülőnek van olyan gyermeke, aki nem nála került elhelyezésre és vele is él egy gyermek, akkor csak úgy igényelheti a teljes összeget, ha a másik szülő lemond az őt illető részről. És itt jön a ma oly gyakori mozaik családok esete, amire egyelőre még nem egyértelmű a szabályozás. Reméljük, hogy a következő cikkünk már ezt is tisztázni fogja.

A lakáskölcsön esetében számolhatunk tervezett gyermekkel, a lakásfelújítási munkálatoknál is?

Jó kérdés, hogy elkezdhetjük -e a munkálatokat, ha még pocakba sincs a gyermekünk, csak tudjuk, hogy a közeljövőben már tervezzük. A jelenlegi szabályozás értelmében semmi akadálya sincs annak, hogy 2021. január 1-től elkezdjük gyűjtögetni a számlákat, a lényeg az, hogy az utolsó számla dátumát követő 60 napon belül jogosulttá váljunk, tehát igazolódjon a terhesség. Természetesen figyelnünk kell, hogy ebben a tekintetben történik -e jogszabály pontosítás a bevezetés napjáig.

Lakásfelújítási támogatás igénylés a kormányablakoknál

A kormányablakoknál személyesen, postai úton és online felületen is benyújthatjuk az igénylést, ami valóban sokkal egyszerűbb, mint a lakáskölcsön ügyintézés. Ellenőrzésre azért számítsunk, ugyanis 180 napon belül be kell tudnunk mutatnunk a beruházás eredményét.

Korábbi cikkünkben már írtunk a támogatható munkálatokról, így kiderült, hogy szinte minden lakással, házzal kapcsolatos munkálatra kiterjed a finanszírozás. A helyes megoldás az, hogy mielőtt nekiállunk, megbizonyosodunk róla, hogy a tervezett munka, anyagköltség a támogatható listán szerepel.

Kérdésed van? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK