Létezik-e siker molekula a testünkben?

Létezik-e siker molekula a testünkben?

Ma már tudjuk, hogy létezik. Több kutatás is bebizonyította.

Az alábbi cikkben szeretném tömören összefoglalni egy nagyon érdekes könyv meglepő megállapításait, melyek révén megérthetjük mi is zajlik bennünk, amikor kockázatot vállalunk illetve, amikor józanésznek ellentmondó, gigászi nyereségekre törekszünk.

A könyv szerzője John Coates neurobiológus, aki egykor maga is sikeres Wall Street-i kereskedő volt, majd neurobiologusként kezdett foglakozni azzal a jelenséggel, amit ő maga is átélt kereskedőként a bikapiacok idején.

A pénzpiacok hatásának biológiai megközelítése a XX. század végén kezdte érdekelni, amikor a NASDAQ 1500-ról, 5000-et is meghaladó csúcsra tört, mindössze másfél év alatt. Ez a 300 százalék fölötti emelkedés gyorsasága és nagysága tekintetében is példa nélküli volt.

Az árfolyam és a valós értékek szétválása akkorára duzzadt, hogy számos neves befektető visszavonult a Wall Streetről. A Tiger Capital fedezeti alap alapítója, Julian Robertson is bedobta a törülközőt, mondván: „a piac megőrülhetett, de ő nem fog”

A nagy összeomlás természetesen bekövetkezett, amikor az árfolyam 3000 pontot esett egy év alatt, míg végül az 1000-es szinttel elérte a mélypontot. Azt a szintet, ahonnan pár évvel korábban a szárnyalását elkezdte.

Aki már egyszer is megízlelte a tőzsde világát, jól ismeri azt a jelenséget: hogy a bikapiac profitot termel – a profit kapzsiságot – a kapzsiság pedig a befektetők józan ítélőképességének csorbulását okozza. Vagyis elvileg, a befektetők tökéletesen tisztában vannak a piacokban időnként felbukkanó buborékkal – a kapzsiság, mégis felülkerekedik a józanész tudásán.

Így, amikor az egekbe törnek az árfolyamok – a reális kockázatértékelés helyébe belép a téves ítéletek sokasága. Euforikussá válik a hangulat és az elmére homály borul. Elbizakodottakká válnak a befektetők és kockázatvállalásaikat illetően irreális kockázat-nyereség arányokkal kötnek új üzletek.

Ez a viselkedés pedig egy ismert klinikai körkép minden egyes tünetét mutatja. Mégpedig a Hübrisz szindrómáét, melyet a vakmerőség; a részletekre való oda nem figyelés; a túlcsorduló önbizalom és a mások semmibe vétele jellemez.

És itt jön lényeg! Ugyanis a sok-sok kutatásból kiderült, hogy a Hübrisz szindrómát, amelyet a kereskedők, egy nyerő széria idején megtapasztalnak, mégsem a kapzsiság váltja ki, hanem egy kémiai anyag, mely testünkben termelődik.

A neurológiai vizsgálatok eredményeként lehetővé vált megérteni, hogy a sikerszériában levő kereskedők lényegében hatása alá kerülnek, egy testükben végbemenő kémiai változásoknak. Egy bennünk termelődő, testi drog, képes más emberré változtatni őket.

Innen ered a könyv találó címe is, mely részletesen kifejti ezeket a folyamatokat – A Félszerzet órája. A címmel is utalva néhány misztikus film és könyv élményünk hasonló jelenségére, amikor a főhősből egyszer csak valami őrjöngő, félig állati, félig emberi lény alakul ki.

Tehát világossá és bebizonyítottá vált, hogy létezik egy tőzsdemámor vagy siker molekula a testünkben, mely befolyásolja gondolatainkat és cselekedeteinket életünk kritikus pillanataiban.

A vizsgálatok további érdekessége és felfedezése, hogy a nők többé-kevésbé immunisnak bizonyulnak az ilyen siker sztorikra és meglehetősen cinikusan viszonyulnak az euforikus hangulathoz. Vicces, hogy emiatt, makacs ünneprontókként neheztelnek rájuk, mondván: „nem értenek hozzá”  vagy „nem látják át a lényeget!” Holott a valóságban pont azok nem látják át a tényleges helyzetet, akik e kritikát hangoztatják.

A pénzpiacok instabilitását sok szakember kutatja. Közgazdászok, pszichológusok, orvosok, neorobiologusok. – magyarázatokat keresnek a józanész eltűnésére.

A könyv olvasása közben rádöbbenhetünk, hogy a pénzpiacok működésének megértéséhez nem elég a közgazdaságtan és a pszichológia felől közelednünk. Legalább ugyanilyen mértékben szükséges támaszkodnunk az orvosi kutatásokra is, hiszen az agykutatások révén sikerül megértenünk, miképp működik együtt testünk és agyunk illetve hogyan befolyásolják gondolatainkat és cselekedeteinket bizonyos testi vegyületek életünk meghatározó vagy  kritikus pillanataiban, mint például amikor kockázatot vállalunk.

Karaszi Andrea

Kérdésed van? Szívesen konzultálnál szakértővel a gyorsabb és megfelelően kiválasztott egészségbiztosítás érdekében? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK