NOK kalkulátor

Már szerveződnek az első közösségek…

Már szerveződnek az első közösségek…

Ha valamivel, akkor ezzel kapcsolatban tele van a média negatív huhogással. Hiszen a fogyasztói csoportok szervezése miatt néhány éve még embereket dugtak rács mögé.

Most pedig itt az államilag támogatott vásárlói csoport, a NOK (Nemzeti Otthonteremtő Közösség). Az egész jelenleg egyetlen cég kezében van, a maximum igénybe vehető állami támogatás az LTP támogatottságának többszöröse, van benne sorsolás, meg licit…

Hogy is van ez?

Nézzük akkor a lényeget, körítésektől mentesen, hiszen az első, megbízható minősítésű szervező működését most áprilisban engedélyezte az MNB. Megmutatom Neked, hogyan működik, valamint azt is, hogy kinek érdemes élnie ezzel a lehetőséggel és kinek nem. Következő cikkemben pedig bemutatom és összehasonlítom a különböző támogatott lehetőségeket, melyek elérhetők az ingatlanokkal kapcsolatban. Tehát:

Mi az a NOK? Mit jelent az, hogy otthonteremtő közösség?

Napjainkban egyre népszerűbbek a közösségi megoldások. A legismertebb ilyenek a közösségi utazások (telekocsi), de létezik már közösségi állásközvetítő, közösségi bank, közösségi csomagszállítás, közösségi főiskola, sőt az üzleti világban már jól ismert a közösségi finanszírozás fogalma is. A NOK esetében a közösség szerveződésének célja a tagok ÚJ ingatlanhoz jutása közös finanszírozásból, állami támogatással, rendszeres megtakarítás mellett, kamatmentes részlettel.

Maga az elv az angol “building society” rendszer itthoni adaptációja. Az új lakáshoz való jutás támogatásán kívül a cél a gazdaság egyik motorjának, az építőiparnak a fellendítése, valamint az újonnan épülő lakások számának dinamikus növelése. A szerveződés lényege, hogy adott létszámmal indulhat el a közösség, és bizonyos időszakonként bizonyos számú tag megkapja a lakás megvásárlásához szükséges összeget az addig összegyűlt pénzből.

Hogyan működik a NOK?

 • Először előzetes megállapodást kötsz közvetítőn keresztül a szervezővel. Ekkor kell befizetned a regisztrációs díjat, ami a szerződés állami támogatás nélküli értékének 1%-a. Csak megjegyzem, LTP esetében is 1% a szerződéskötési díj, mely esetben ezt a díjat az állami támogatásra is megfizeted…
 • Amikor összeállt a csoport – ez futamidőtől függően 120-360 fő lehet – munkatársunk újból felkeres a tagsági szerződés aláírása miatt. Ekkortól kell elkezdened a havi részletek megfizetését. A havi részletben kifizeted az állami támogatás nélküli szerződéses érték arányos részét, a havi szervezési díjat és a kötelező hitelfedezeti életbiztosítás díját. Befizetéseidre nem kapsz kamatot, viszont a megelőlegezett részre sem kell hitelkamatot fizetned.
 • Az új lakás vásárlásához szükséges összeghez 3 havonta van esélyed hozzájutni, ugyanis ilyen gyakorisággal tartják a sorsolásokat. Minden sorsoláson minimum 1 fő sorsolással, minimum 2 fő pedig licitálással kaphatja meg a szerződéses értéket a teljes állami támogatással növelten.
 • A sorsolásban és a licitálásban is csak az vehet részt, aki már legalább 36 havi részletet befizetett. Ez azt jelenti, hogy vagy kivárod a 36 hónapot és addig csak fizetsz, vagy feltöltöd előre a befizetéseidet a 36 havi összegre.
 • Ha megvan a 36 hónapnyi befizetésed, akkor kisorsolhatnak téged is, hiszen legalább 1 fő biztosan viheti a pénzt sorsolás útján.
 • Ha biztosra akarsz menni és van megtakarításod, amit erre akarsz felhasználni, akkor az ezen felüli időszak befizetéseire licitálhatsz a sorsolás előtt. Ha Tied a legmagasabb arányú (!) licit, akkor Tied a pénz is. A teljes szerződéses érték a teljes állami támogatással. Tehát nem az nyer, aki a legmagasabb összeget tudja befizetni, hanem aki a hátralevő futamidő legmagasabb arányú befizetését vállalja, max. 60%.
 • A sorsolások alkalmával a 3 hónap alatt összegyűlt teljes keretet kiosztja a szervező, így attól függően, hogy mekkora összegre szerződtek a közösség tagjai, illetve mennyire rendesen fizetnek, akár többen is hozzájuthatnak a pénzhez a sorsolás alkalmával.
 • Az alapelv az, hogy legkésőbb a szerződött tartam végéig minden tagnak új lakáshoz kell jutnia, de a licit lehetőség miatt valószínűleg sokkal gyorsabban (max. 6-8 év) pörögnek majd ki a csoportok.
 • A nemfizető tagokat 3 hónap után kizárják és az addig befizetett pénzükhöz csak a csoport megszűnése után juthatnak hozzá. Ez utóbbi szabály vonatkozik azokra is, akik kilépnek a csoportból. Ha kilépnél, de a pénzedet is szeretnéd megkapni, akkor az a megoldás, hogy szervezel magad helyett más valakit.
 • Nem védi sem OBA, sem BEVA vagy más garancia, mondják az ellenzők. Ez igaz, de nem is őrizgetik a pénzt 4-10 évig, mint a lakástakarékpénztárak. Mivel 3 havonta a teljes összeget kiutalják, nem nagyon marad mit lenyúlni. Emellett az MNB is szigorúan felügyeli.
 • Ha a tag azután nem fizeti rendesen a részleteket, hogy már megkapta a teljes összeget, akkor bajban van, ugyanis nem védi semmi. Sem a magáncsőd, sem a kilakoltatási moratórium. Mindenképpen végrehajtásra kerül 3 hónap után azonnal. A jelzálog bejegyzésénél 1. ranghelyen van a NOK, csak a CSOK kerülhet elé.
 • Az állami támogatás mértéke itt is 30%, mint az LTP estében, csakhogy a maximuma 300.000 Ft lehet (az LTP-nél 72.000 Ft) évente és nem kell eltelnie 4 évnek, hanem akár az első sorsoláson is megkaphatod teljes egészében, vagyis akár 3 hónap után. Összegét tekintve a maximális állami támogatás 10 éves szerződésnél 3.000.000 Ft, 15 éves szerződésnél pedig 4.500.000 Ft lehet.

Mikor előnyös Számodra a NOK?

 • Ha mindenképpen új lakást vásárolnál 10-40M Ft közötti értékben.
 • Ha van szabadon mozdítható pénzed, amit eleve ingatlanba szeretnél befektetni vagy magas haszonnal akarod gyorsan megforgatni.
 • Ha nem sürgős az ingatlanvásárlás és nem fontos tudnod, hogy pontosan mikor lesz rá alkalmad, mert egy majdani cseréhez vagy gyermekednek vennéd.
 • Ha többször is megforgatnád ugyanazt a pénzt.
 • Ha befektető vagy, aki ingatlanban gondolkodik, emellett ki akarod használni a nagy összegű állami támogatást meg a kamatmentes részletet és rövid idő alatt realizálnál akár több millió Ft hozamot..
 • Ha befektető vagy és van megfelelő összegű készpénzed a licitáláshoz is, a további részleteket pedig az ingatlan kiadásából származó bérleti díjból tervezed fizetni.
 • Ha nagyobb összegű megtakarítással és magas jövedelemmel rendelkező nagy családos vagy, mert így akár 10+10 CSOK-kal kombináltan egy 15.000.000 Ft-os NOK szerződéssel hozzájuthatsz 39.500.000 Ft-hoz havi 147.000 Ft-os törlesztéssel, amiből 14.500.000 Ft az államtól ingyen kapott pénz…

Mikor nem ajánlom Neked a NOK-ot?

 • Ha instabil az anyagi helyzeted vagy a jövőbeli kilátásaid.
 • Ha használt lakást szeretnél venni vagy felújítanád a meglevőt.
 • Ha most szeretnél új ingatlant vásárolni és nincs meg rá az értékének egy jelentős része készpénzben.
 • Ha nem felelnél meg a fizetőképességi vizsgálaton, mert nem tudsz majd elegendő jövedelmet igazolni (a havi törlesztő részlet kétszerese) kiutaláskor, esetleg még aktív KHR listás vagy.
 • Ha nem bízol semmiben, ami mögött nincs valami garancia a kártalanításra.
 • Ha pénzügyileg tönkretenne egy olyan helyzet, hogy ha nem tudod vagy akarod tovább fizetni, az addigi befizetéseidet is csak a futamidő végén kapod vissza.
 • Ha nincs megtakarításod, albérletben laksz, és mielőbb szeretnéd megvenni életed első, új lakását.
 • Ha megoldhatatlan probléma elé állítana az ingatlan árak jelentős növekedése (akár) évek múlva, amikor a vásárlás megvalósulhatna.

Amennyiben a NOK-kal kapcsolatban további információkra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal.

Dönts okosan és erősödj meg pénzügyileg!

Czirákiné Kocsis Mónika

Kérdésed van? Szívesen konzultálnál szakértővel a gyorsabb és megfelelően kiválasztott egészségbiztosítás érdekében? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK