otthonteremtés

Megfontolt hitelfelvétel – az előrelátó ügyfél és a pénzügyi mentor találkozása

A vírus olyan élethelyzetet teremtett, amire sokak életében még nem volt példa. Vajon hogyan hatott ez a lakossági hitelezésre? Milyen pénzügyi kihívásokkal kellett megküzdeni és milyen új támogatási lehetőségek jelentek meg? A témáról Nagy Edina pénzügyi és befektetési szakértő kollégánkat kérdeztük.

Mint azt Ügyfeleink már megszokhatták, kitartóan mellettük állunk pénzügyi tanácsadóként ebben az új élethelyzetben is. A teljes körű online kiszolgálással: konzultációval, tanácsadással, szerződéskötési folyamattal igyekszünk továbbra is gördülékennyé tenni az ügyintézést.

Személyre szabott tanácsadás

2007 óta foglalkozom pénzügyi tanácsadással, az üzlet a hivatásom. Szeretem a kihívást, hogy Ügyfeleim különböző élethelyzeteire különböző módon találjak megoldást, amiben mára nagy tapasztalatra tettem szert. A személyre szabott tanácsadást elengedhetetlennek és kulcsfontosságúnak tartom. A hosszú távú együttműködést, a kölcsönös bizalmat pedig hatékonynak és gyümölcsözőnek értékelem. Közgazdász és mérlegképes könyvelői végzettségem pénzügyileg tesz kompetenssé, business coach és kosárlabda edzői tapasztalatom pedig megtanított a kitartásra, az alázatra és az együttműködés fontosságára.

A HUNPénzügyi Tervező kecskeméti franchise partnereként elsősorban a hitelezéssel és a támogatások összehangolásával foglalkozom. Ügyfélkörömben gyakoriak a Kecskeméten kívüliek, például budapestiek is, ami egyáltalán nem okoz gondot, hiszen egyetlen személyes találkozás után online és telefonos kapcsolattartással tökéletesen végig lehet vinni a teljes ügymenetet az igazolások beszerzésén kívül. Közvetítőn keresztül pedig a bankoknál is kedvezőbb pozícióba kerülhetnek Ügyfeleim, ami vitathatatlan előny.

A lakossági hitelezésben leginkább a kalkuláció, megoldás keresés motivál és az, hogy együtt örülünk ügyfeleimmel a közösen elért pénzügyi sikernek. A mai rendkívül széles körű támogatási rendszernek köszönhetően megragadjuk a lehetőséget, hogy a legmegfelelőbb pénzügyi és biztosítási portfólió kerüljön kialakításra. Azonban nem ritka eset az sem, hogy óvatosságra kell intenem a hozzám fordulókat.

Bár a jelenlegi élethelyzet és az elmúlt időszak sok bizonytalanságot hordozott, az emberek nem lettek óvatosabbak, sőt nagymértékben növekedtek a hiteltömegek. A március pedig csúcs hónap volt a lakossági hitelezésben.

Mi okozza a hiteligények növekedését?

Míg 2015-ben egy 6%-os lakáshitel jónak számított, ma már 4% alatti kamatok vannak, a támogatott hiteleknél pedig 3%, akár a futamidő végéig. Valljuk be, hogy ez nagyon kedvező. Egy jól megtervezett hitel, akár jó befektetés is lehet és ha ezt megfejeljük egy megtakarítási formával, hitelbiztosítással, akkor előrelátóan, bölcsen járhatunk el. A bankválasztás nagyban meghatározza az ügymenetet, a havi törlesztőrészletet, a számlavezetési költségeket. Az egyéni igényekhez igazodó szűrőn átengedem a pénzintézetek ajánlatait, majd általában 4-5 bank konkrét ajánlatát kérem be Ügyfelem számára.

A hitelösszegek emelkedésében az is közrejátszik, hogy az ingatlanárakban is jelentős mértékű növekedés történt. Az ingatlanpiacon való alapos tájékozottságom lehetővé teszi, hogy már az ingatlanválasztás szakaszában aktívan együtt dolgozzak megbízóimmal, akikkel így az ingatlanátvilágítás, adás-vétel felügyelete, hitel előbírálat, hiteligénylés, hitelbiztosítás teljes folyamatát optimalizálhatjuk. Ez az ideális helyzet, a legjobb eredmény így érhető el. Akár már az ingatlanvásárlás, építkezés előtti 1-2 évben felkereshetnek, mielőtt még keresésbe kezdenének, mert közösen meghatározhatjuk az ideális irányt, felmérhetjük a lehetőségeket és mérsékelhetjük a kockázatokat.

Tapasztalataimból adódóan gyorsan felismerem azokat az esetleges nehézségeket, melyek esetén az ingatlanvásárlás kockázatos lehet és segítek a legmegfelelőbb megoldást megtalálni az aktuális élethelyzetre igazítva. Találkozom például jogilag nem rendezett, külterületi ingatlanoknál, illetve különféle helyszíni adottságok miatt jelentkező hitelezési nehézségekkel, amibe az ingatlanvásárlásnál simán belefutnak Ügyfeleim, hiszen sejtelmük sincs róla, hogy ezekre a dolgokra is oda kellene figyelniük. Velem együttműködve azonban ez nem fordulhat elő.

Jelentős támogatások az otthonteremtésben

A Babaváró hitel, mint önerő fellendítette a lakossági hiteleket, hiszen most az is hitelhez juthat, aki nem rendelkezik lakáscélokra szánt megtakarítással. A fiatalok nagy lendülettel fognak bele az otthonteremtésbe, de időnként még kicsit felelőtlenül gondolkodnak. Mindenképpen felelősségemnek érzem, hogy a törlesztőrészletekkel és a bevállalt 2-3 gyermekkel kiegészült jövőt előre vetítsem és részletezzem ezek általuk jelenleg még mellékesnek értékelt hatásait.

Ezen kívül is remek támogatási lehetőségek ösztönzik a lakásvásárlásra építkezésre a kisgyermekes, vagy gyermeket vállaló párokat, mint:

  • Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)
  • Falusi CSOK a preferált kistelepüléseken
  • Jelzálog hitel 3%-os kamattal
  • Támogatott CSOK lakáshitel
  • Áfa visszatérítés
  • 5%-os lakásáfa és lakásáfa-visszatérítés az új lakásokra
  • Otthonfelújítási támogatás és támogatott felújítási hitel
  • Illetékmentesség CSOK támogatással történő lakásvásárlás esetén

A jelentős támogatási összeg a hiteligénylésre is felbátorítja az otthont keresőket. Ügyfeleimet általában arra biztatom, hogy előrelátóan, megfontoltan cselekedjenek, amit a segítségemmel könnyedén meg is tehetnek. Javaslom a hitel mellé a hitelbiztosítást, esetleg megtakarítást, ami nagyon megnyugtató a párok számára, hiszen a ketten vállalt törlesztőrészlet esetén egy váratlan eseménynél is anyagi védelmet jelent.

Hogyan kerülhetsz velem vagy kollégáimmal kapcsolatba?

Weboldalunkon megtalálható kapcsolati űrlap kitöltése után felvesszük veled a kapcsolatot.

Fordulj szakértőnkhöz!