hitelkalkulátor

Mennyit költünk idén karácsonykor és milyen forrásokat mozgatunk meg a finanszírozáshoz?

Az ajándékozási kedvünk idén is a szokásos, ötletelünk, tervezgetünk és mindezek mellett természetesen számolunk. A GKI Digital adatai szerint a meglepetésre ebben az évben 15%-kal nagyobb összeget szánunk, mint tavaly. Legyen az online vásárlás vagy hagyományos ajándékbeszerző körút, a hitelkonstrukciók mindenhol felbukkannak, hogy megkönnyítsék a bevásárlást.

A Hungarikum Alkusz Cégcsoport kkv és lakossági ügyfelek kiszolgálására szakosodott tagvállalata, a HUNPénzügyi Tervező Kft. összegyűjtötte a lehetőségeket, amik akkor nyújtanak segítséget, ha pénztartalékainknál magasabb összegre van szükség az ajándékvásárláshoz vagy az ünnep kereteinek megteremtéséhez.

Természetesen a karácsony ajándék nélkül is eltelik, de erről a hagyományról hazánkban kevesek mondanak le. Sőt! Idén úgy tűnik lassan visszatér a járványhelyzet előtti állapot.

Népes családnak, drága ajándék

A GKI Digital adatai szerint a magyarok személyesen átlagosan nyolc embert szeretnének megajándékozni, ami bizony nem kevés. Tavaly visszaesett öt főre az átlag, ma újra emelkedőben van, a hatvan százalék körüli átoltottságnak köszönhetően. Az emberek most bátrabbak, optimistábbak, nagyobb lendülettel készülnek az ünnepre. A 60 ezer forint körüli összeg, amit az ajándékokra átlagosan szánnak 15%-os növekedést mutat a tavalyihoz képest. Egy ajándékra ezek alapján nagyjából 9 ezer forintot költünk.

Aki nem teheti meg, hogy a rendelkezésre álló keretből mindenkinek a szerinte legjobb ajándékot veszi meg, annak szóba kerül a kölcsön. Megoldhatjuk ezt kölcsönkért összeggel ismerősi vagy családi körből, de választhatunk hozzá hitelt is. A legfontosabb, hogy a lehető legoptimálisabb konstrukció mellett döntsünk. Egy rosszul megválasztott törlesztési mód a későbbiekben komoly gondot okozhat.

Áruhitel, személyi kölcsön, hitelkártya – mikor melyik a jó?

Az üzletben kiválasztott árut az azonnali fizetés helyett hitelre is megvehetjük, ez az áruhitel. Gyorsan megvan a hitelbírálat, a kiválasztott termék máris jöhet velünk, ez biztos nagy előnye ennek a típusnak. Hátránya viszont, hogy ez üzletben általában egyfajta bank, egyféle konstrukciója elérhető, válogatni az ajánlatok közül nem igen tudunk. A boltok változó konstrukciókat kínálnak, a legjobb, ha nulla százalékos a THM. Amit gyakran rosszul értelmeznek a vásárlók, hogy a nulla százalékos kamat nem egyenlő a nulla százalékos THM-mel. A THM a Teljes hiteldíj Mutató olyan költségeket is magába foglalhat a kamaton kívül, ami egyfajta keresztérékesítési termék és csak később szembesülünk vele.

Személyi kölcsönnel lényegesen nagyobb a mozgásterünk. A személyi kölcsön hitelkalkulátor használata segíti, hogy felelős döntést hozzunk. Pár kattintás után tisztán látjuk a bankok ajánlatait és jól áttekinthető, hasznos összehasonlítást kapunk. Kérdéseink bizonyára maradnak, de a kalkuláció folytatásaként ingyenes, online pénzügyi tanácsadó közreműködését is kérhetjük, aki segít a megfelelő ajánlat kiválasztásában és az ügyintézési folyamatban. Ma már a személyi hitelek jelentős része elbírálás után azonnal folyósításra kerül. Nagy előnye, hogy bárhol, több helyen is, bármire felhasználhatjuk, nem vagyunk hozzákötve egyetlen üzlethez. Az áruházak közötti árversennyel pedig olykor többet spórolunk, mint amennyit nyerünk a kamatmentes konstrukcióval.

Jól kihasználható lehetőség a hitelkártya, amit a kártyán található hitelkeret erejéig szabadon használhatunk. Folyamatosan rendelkezésre áll, állandó tartalék, ha jól bánunk vele. Akár 40 napig kamatmentesen költhetjük róla a pénzt, sőt egyes bankok külön kedvezményekkel, jóváírással díjazzák használatát. Hátránya, hogy nagyon kell figyelni a visszafizetés határidejére, mert ha elmulasztjuk a díjmentes visszafizetés legutolsó napját, magas kamat terheli meg a pénztárcánkat. Szakértő hiteltanácsadó hatékonyan segít a hitelkártya kiválasztását és a használatát illetően.


KONZULTÁCIÓT KÉREK