nyugdíj

Mire lesz elég a nyugdíjam?

Tíz év, húsz év, vagy ennél is több időd van hátra a nyugdíjig? Gondolsz néha arra, hogy anyagi biztonságban, gondtalanul telnek -e majd idős éveid?

Mindenki szeretne egy végigdolgozott élet után felhőtlenül pihenni, kikapcsolódni és amennyiben egészsége engedni megvalósítani mindazt, ami a mókuskerék tekerése közben kimaradt.

Milyen jó lenne a munkát hátrahagyva elmélyedni a hobbinkban, világot látni és jó sok családi, baráti programot szervezni. Sajnos a mai nyugdíjasok egy részének ez csak álom, mert nap mint nap nehéz anyagi körülményeikkel küzdenek. A megélhetési költségek állami nyugdíjból való fedezése tényleg nem kis kihívás, hiszen aki most megy nyugdíjba, az az életpálya nettó keresetének csupán 60-70 százalékát kapja meg.

A jövőben sincs ennél jobb arányra kilátás, sőt! Úgy tűnik, hogy a juttatás még tovább csökken és nem is kis mértékben. Egyre több nyugdíjasra, egyre kevesebb kereső jut, ez a mai nyugdíjrendszer lényege. A probléma megoldására igen karcsú vigasz a nyugdíjkorhatár emelése, hiszen ez még tovább tartó rabigát jelent a munka világában, pedig sokak már 40 ledolgozott év után is alig várják, hogy megpihenhessenek. Mint tudjuk, ez az alsó határ.

Mindezek tudatában égető fontosságúvá vált, hogy valamilyen megtakarítási formával felkészüljünk nyugdíjas éveinkre és méltóképp kiegészíthessük állami nyugdíjunkat. Jelenleg ebben csak önmagunkra számíthatunk. Persze a szándék a fontos, ami kezdetnek éppen elég.

Az első lépés, hogy tájékozódjunk lehetőségeinkről, amiben óriási segítséget jelenthet a HUN Pénzügyi Tervező. Személyre szabott tanácsadással, érthető magyarázattal, díjmentes szolgáltatással várják az érdeklődőket szakértő tanácsadóink.