öngondoskodás

Mit jelent számodra az öngondoskodás?

Amikor öngondoskodásról beszélünk, akkor elsődlegesen az egészségügyi és szociális kockázataid leküzdése érdekében tedd egyéni erőfeszítéseidre gondolunk. Fel tudod sorolni, hogy ennek milyen formái jelennek meg az életedben?

Az öngondoskodás különböző formái a jövő tudatos alakítására szolgálnak. Amennyiben jól gondolkodunk és tervezünk, elég rendesen lecsökkenthetjük a váratlan eseményekből adódó kiszolgáltatottságunkat. Lássuk csak, milyen módjai lehetnek az öngondoskodásnak.

Takarékoskodás

Azért takarékoskodunk, hogy felkészülhessünk egy várt vagy nem várt későbbi kiadásra. Lehet ez akár a családon belüli gondoskodás, segítségnyújtás, vagy bármilyen nagyobb beruházás. Ha nincs a felhasználására vonatkozóan semmiféle célunk, úgy is nevezhetjük a megtakarításunkat, hogy vésztartalék.

A gyermekes családok tudják, hogy a gyermekeik jövőbeli támogatása rendkívül nagy feladatot jelent. Legyen az iskoláztatás, külföldi tanulmányok, vagy az első lakáshoz jutás, bizony nem kis összegekről beszélünk.

Emellett szerepelhet a tervek között az otthonfelújítás, utazás, autóvásárlás, hitel előtörlesztés és kevésbé pozitív eseményként a munkahely váratlan elvesztése is benne lehet a pakliban.

Biztosítás

Önkéntes biztosítást köthetünk vagyontárgyainkra, egészségünkre és a jövőbeli megélhetésünkre is. Ilyen például a nyugdíj előtakarékosság. Ha jól körülbástyázzuk magunkat, akkor egy időben többféle biztosítási szerződés is lapul a fiókunkban, hiszen ha csak az idős korunkra gondolunk, a munkabér elmaradása mellett nagy valószínűséggel az egészségügyi kiadások is megnőnek. Ahogy telik felettünk az idő, úgy lesz egyre fontosabb, hogy állapotunkra odafigyeljünk és ne halasztgassuk a vizsgálatokat, terápiát. A magánorvosi ellátás várólistái jóval rövidebbek, az ellátás pedig méltóságteljesebb, ami valljuk be, egyáltalán nem mindegy. Az egészségbiztosítás lehetővé teszi, hogy fiatalon is megfelelő időben kapjuk meg a kezeléseket, így tovább fittek maradjunk.

A nyugdíjbiztosításra többféle lehetőség is nyílik. Egy biztos, hogy jó előre kell gondolkodnunk, ha a cél a gondtalan időskor, ami valljuk be, mindenkinek jár.

Befektetés

Itt inkább a tartós befektetésre gondolunk, nem a rövid- vagy középtávú célokra. Az adókímélő tartós befektetéssel egészen biztos, hogy jól járunk. Legyen szó biztosításról, befektetésről, jól kell választanunk a lehetőségek közül, hogy valóban jövedelmező lépést tegyünk.

Sajnos még ma is nagyon sokan elérhetetlen kihívásnak tartják a pénzügyi tervezést. Úgy gondolják, hogy a havi bevételük éppen elég a kiadásokra és élnek szinte hónapról hónapra. Csak akkor derül ki, hogy milyen veszélyes életmódot választottak, amikor beüt a baj és a megoldást azonnal kellene megtalálniuk, de csak kapkodnak egy elérhető menedéket keresve. Vannak, akik ilyenkor olyan komoly károkat szenvednek el, aminek egész életre kiható következménye lesz. Erre esélyt sem szabadna adni. Laikusként biztos nem tudunk olyan pénzügyi tervet összeállítani, mint ami egy szakértőnek gyerekjáték lehet. Minden helyzetben van jó és legjobb lehetőség és ezt ki kell használni. Nem akkor, amikor beköszönt a baj, hanem jó előre. A személyre szabott pénzügyi portfólió el sem tudod képzelni, mennyi lehetőséget rejt. Akár hiszed, akár nem, a te anyagi helyzeteden is sokat javíthat.

A legnépszerűbb öngondoskodások, mint a nyugdíjcélú megtakarítások és az életbiztosítások, illetve az öngondoskodás további formái között legjobb, ha szakértő segítségével keresgélünk.


KONZULTÁCIÓT KÉREK