Nyolcadik utas: a csomag

Nyolcadik utas: a csomag

Ó a repterek csodálatos forgataga! Rengeteg ember, óriási gépek, izgalom és elveszett csomagok… Mit tegyünk, ha velünk együtt nem érkezik meg a bőröndünk a  helyszínre? Friss tapasztalat alapján mutatja be kálváriáját és a megoldáshoz vezető utat az alábbi cikkünk:

Miért gondolod, hogy veled nem történhet meg?

Én is így gondoltam, noha a csoportos út miatt dupla utasbiztosítással vágtam neki a nagy utazásnak, amelyre már annyira vártam, és amelyért annyit dolgoztam. Tenerife: álomutazás, tengerparti luxushotel, all inclusive ellátás, jó társaság. De mennyire tudod élvezni az utat, ha a bőröndöd nem érkezik meg, és egy női retiküllel csekkolsz be a négycsillagos, csillogó hotel recepcióján este 8 óra magasságában?

Régóta és sűrűn utazom repülővel, de most először éltem át, hogy hiába vártam a bőröndöt a szalag mellett, nem érkezett meg. Nem voltam egyedül, hiszen vagy 10-15 ember várta hiába a csomagját, de ez nem vigasztalt, hiszen a nálam lévő női retikülben egy fésűn, egy hosszú ujjú pólón kívül nem sok minden volt, amit hirtelen előkaphattam.

Minden, amire számíthattam, az a MasterCard-om volt, de vajon mennyi pénzre van ilyenkor szükség, és mire elegendő az utasbiztosítás? Egyáltalán milyen utasbiztosítást köss, hogy egy ilyen malőr ne rontsa el teljesen a nyaralásod, és ne kelljen csak az alapszükségleteidre, sürgősségi vásárlással meg egyszer annyit kifizetned, amennyibe az egész utazásod került? Egyáltalán mire számíthatsz, mikor jön meg a bőröndöd? Másnap már, vagy néhány nap múlva csak? Vagy egyáltalán nem?

Már az első este is a vásárlás jegyében telt, és mivel a boltok ott este 10-ig vannak nyitva, nagyjából 45 perc maradt az első, azaz sürgősségi garnitúra (nyári outfit, fürdőruhával), és azon tisztálkodási szerek megvételére. Ezen az estén még csak 40 ezer forint körüli kiadásom volt, és mivel bíztam abban, hogy a bőrönd másnap megérkezik, ezért tényleg csak a legszükségesebbeket szereztem be. Ebben persze nem volt benne a strandpapucs, és egyéb tengerparti üdüléshez szükséges kiegészítő. De amikor látod, hogy másnap sem érkezik meg a bőrönd, jön az újra-tervezés, vásárlás projekt folytatódik.

Mi van akkor, ha egy csak orvos által felírható gyógyszert is szedsz például?

A mi társaságunkban ilyen is volt, tehát orvost kellet hívni, aki 70 euróért adott receptet, de a kinti gyógyszer-beszerzés minimum tízszerese az itthoni támogatott gyógyszeráraknak.

És hát jött a következő, 3. nap is, amikor az előre befizetett kiránduláshoz csak kéne egy nyitott szandál féle, meg egy másik felső… és még pár női szükséglet, az arckrémtől minimum a szempillaspirálig, hogy legalább a minimál sminked meglegyen. Szóval a második negyvenezres shopping körút is letudva. De ne gondold, hogy ezt a fajta shoppingot élvezed (még nő létedre sem). Kényszerből vásárolsz, közben próbálsz optimalizálni, mert amit veszel, az majd mind bent lesz a bőröndödben.

De mindeközben mennyire élvezed a nyaralást?

Nekem ugyanis nem nagyon volt kedvem este elmenni bulizni a nappali outfit-ben, épp elég volt, hogy már a 3. este is ugyanabban a szettben mész vacsizni és reggelizni. És hát az életvitelemhez tartozó reggeli futáshoz (ráadásul a tengerparton, ami nem hagyható ki) még egy tornacipőt és valami alap sport cuccot is be kellett szerezni. Szóval nálam a minimum 300 euro gyorsan elröppent, amibe csak a minimális beszerzéseket számoltam bele.

Nos, akkor lássuk, mennyit térít ebből a biztosító?

Ez az utasbiztosítási csomagodtól függ: Nekem a csoportos utazásnak köszönhetően volt egy Aegon utasbiztosításom is, amely arany csomagja a csomagkésésért max. 25 ezer forintot ad (számlák fejében), független attól, hogy másnap megérkezik-e a csomagod, vagy mondjuk csak az utazás végére. Ha pedig el is veszett a csomag, akkor még 300 ezer forintot. De nekünk nem veszett el – sajnos, vagy hál’Istenek – kérdés kinek, mit rejt a bőröndje. Fedezi-e a 300 ezer a benne lévő értékeket? Én csináltam egy hevenyészett kalkulációt, és több mint 300-nál megálltam és azon imádkoztam, hogy meglegyen. Imámat meghallgatták az égiek, így az utazás 4. napjának estéjén megérkezett mind a nyolcunk bőröndje.

Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy a 25 ezres kártérítés elég karcsú ahhoz, amit minimál projektben el kell költened, miközben a többszázezres nyaralásod beárnyékolja és lekorlátozza. Ha másnap (24 órán belül) kihozzák, akkor még beérem vele, és örülök a pár kényszer göncnek, de a saját tapasztalataim alapján meg kell vétóznom az Aegon utasbiztosítási koncepcióját, hogy nem tesznek különbséget az 24 órás csomag késés és a több napi csomag nélküli tartózkodás kártérítése közt.

De szerencsére ott volt az Erste MasterCard-om, és ahhoz alapból jár egy Union Viennalife utasbiztosítás. Tehát felmerül a kérdés, melyik biztosítónál kezdjem a kártérítési procedúrát, mert ugyebár egyszerre nem tudod igényelni, mivel minden eredeti késéssel kapcsolatos bizonylatnak meg kell lennie, eredeti vásárlási számlákkal együtt a kártérítési igénylés beadásához.

Az ugyebár alap, hogy mindkét biztosításnál a káresetet be kell jelenteni telefonon 24-48 órán belül a biztosítótársaság call centerének. De valójában a hazaérkezésed után tudod eldönteni a biztosítótársaságok ÁSZF-ének kiértékelése után, melyiknél kezdjed az kárigény leadását.

Mivel az Union Arany MC kártyához tartozó csomagja 50 ezerig térít – számlák ellenében – így az első utam oda vezetett. Az elbírálás és kifizetés ugyan elméletileg 15 napot vesz igénybe, amelyet követően visszakérheted az eredeti csomagkésési dokumentumokat, hogy a többi maradék vásárlási számládat a másik biztosítóhoz is beadd. Nekem 2 munkanap alatt kifizették a kártérítést! Meghajlok az Union előtt, mert gyors és zökkenőmentes volt az ügyintézés, az ügyfélszolgálaton egyetlen percet sem kellett várnom.

Szummaszummárum a két biztosítással megközelítően fedezni lehet a csomagkésés okozta anyagi károkat, de a késés okozta kényelmetlenségre kártérítés nincs, így a bosszankodás megmarad.

Szerencsés embernek tartom magam, mert a MasterCard velem volt és pénz is volt rajta. De mi van azokkal, akik mindezt nem tehetik meg? Mennyire segíti őket az utólagos kártérítés? És mi van azokkal, akiknek még biztosításuk sincs? Pedig mar 5-10 ezer forinttól lehet nyugalmat venni, azaz utasbiztosítást kötni. Csak nem mindegy milyen biztosítást és mennyiért választasz. Utólagosan fizet-e és mennyit? Vagy megszervez-e egy magasabb orvosi ellátást otthonról, ahol a helyszínen sem kell fizetni, mert mindent fedez azonnal a biztosításod – értelemszerűen ez a drágább kategória és talán csak egy vagy két ilyen biztosítási termék érhető el a piacon.

Noha munkámnak köszönhetően biztosítási szakemberek vesznek körül, be kell valljam, soha nem gondoltam át, hogy ez velem is megtörténhet. Soha nem utazom utasbiztosítás nélkül, de az sem mindegy, melyiket választjuk. Mielőtt döntesz, mindig gondold át, mennyire képes a bankkártyád, ergo mennyi pénz van rajta, ha beüt a mennykő. Noha manapság az online applikációknak köszönhetően minden biztosítás elérhető tanácsadó nélkül, de fenti egy egyszerű utasbiztosításhoz is érdemes hozzá értő szakértő bevonása. Mert az online ajánlatok árak alapján történő összehasonlítása egyszerűnek tűnhet, de nem minden az ár: olcsó húsnak ugyanis híg a leve… ha történik is valami.

Laskóy Ágnes

Kérdésed van? Szívesen konzultálnál szakértővel a gyorsabb és megfelelően kiválasztott egészségbiztosítás érdekében? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK