Otthonfelújítási támogatás és hitel? Erre nagyon figyelj!

Előzetes felmérések alapján nagyon sokan szeretnék igényelni a 3%-os kamattal felvehető kamattámogatott otthonfelújítási hitelt a 3 milliós otthonfelújítási támogatás megelőlegezésére. Mindez szép és jó, főleg akkor, ha minden tervünk megvalósul és a munkálatok végén úgy alakul a pénzügyi mérlegünk, ahogy ezt terveztük. Mire gondolunk ezzel? Arra, hogy ismernünk kell a feltételeket már az első kalkulációk alkalmával, hogy véletlenül se csússzunk bele a lehetséges buktatókba.

Éppen ezért az alábbi információk számodra is lényegesek:

  • 5% fölé emelkedhet a hitel kamata, sőt, a támogatást is vissza kell fizetni, ha egy éven belül nem végeztek a felújítással, vagy az ez idő alatt benyújtott számlák összege nem éri el a hitel összegének a 25%-át.
  • A támogatás a munkálatok befejezését és a számlák kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Nem szabad kicsúszni a határidőből. Több számla benyújtása esetén a legutolsó kifizetési időpont számít az igénylési határidő szempontjából.
  • Az anyagköltséget és a munkadíjat fele-fele arányban lehet elszámolni, ezt sokan nem értik pontosan. A rendelkezés azt jelenti, hogyha az egyik tételre kevesebbet költöttünk, például a munkadíj 1 millió forint volt, akkor az anyag hiába került 1 millió 200 ezer forintba, csak 1 millió forintot fognak figyelembe venni, pont annyit, mint amennyibe a munka került. Természetesen ez fordítva is igaz. Felmerül itt a kérdés, mi van akkor, ha önerőből szeretnénk a munkát megoldani, csak az anyagot terveztük megvásárolni. Akkor bizony egy vasat sem kapunk.
  • Csak a 2021. január 1. után kiállított számlákat fogadják el. Azok pedig szabályosak legyenek, ellenőrizzük a kivitelező hitelességét még a munka megkezdése előtt. Szabálytalanság esetén az előbbi információ alapján tulajdonképpen dupla összeget bukhatunk.
  • A felújítási munkálatok listája több helyen elérhető, érdemes ellenőrizni, nehogy utólag csalódjunk.

Ez már éppen elég ahhoz, hogy az előzetes kalkulációtól kezdve inkább hallgassunk szakértőre, aki tisztában van a buktató lehetőségeivel, segít kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb bankot és az ügyintézés terheinek nagy részét is leveszi a vállunkról. Mindezt díjmentesen teszi, tehát miért hagynád ki?

Kérdésed van? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK