Spóroló szerda

Szeretnél több pénzt félretenni, de hiányzik hozzá valamennyi? Fogadd meg tanácsainkat és válassz a 10 spórolási tippünkből!

1.Kontroláljuk tudatosan a kiadásainkat!

A neves amerikai The Wall Street Journal pénzügyi napilap szerint érdemes 30 napon keresztül minden egyes ételt a saját konyhánkban elkészíteni. Mindenki meg fog lepődni, mennyit spórolhat ezzel az egyszerű trükkel. Egy 7-800 forintos, mindenféle földi jóval megtömött szendvics a legrosszabb esetben is negyed annyiból kijön, ha nem a munkahelyi büfében vagy egy közeli kávézóban vásároljuk.

2.Ha már elkezdtünk spórolni a mindennapi kiadásokon, gyorsan vizsgáljuk felül a leggyakoribb költségeinket (ehhez persze gyűjteni kellet a számlákat).

A mobiltelefon-szerződések garmadájából szinte biztos, hogy mindenki talál például olcsóbbat, hasonlóképpen az internet- vagy kábeltévé csomagok olcsóbbra cserélésével is több marad hónap végén a pénztárcában. És ezzel karácsonyra is!

3.Nézzünk szét a pincében, padláson, szekrényekben: jó pár olyan dologra lelünk, amit már nem használunk.

Ezeket érdemes azonnal piacra dobni (az interneten népszerű Vatera vagy Jófogás.hu oldalakat napi több százezer potenciális vásárló böngészi olcsó, jó állapotú árucikkekért) – meglepő, hogy még az „ósdi”, évtizedes számítógépes floppy lemezekért is hajlandóak pénzt adni egyesek.

4.Tegyük rendbe bankszámláinkat.

Ha több is van, vonjuk össze a legkedvezőbb kondíciót kínáló konstrukcióban. Keressük a magasabb, akciós kamatokat, az alacsonyabb (általában internetes) költségű számlacsomagokat. Nemcsak hogy olcsóbban jövünk ki, de pénzügyeink átláthatóbbá, követhetőbbé válnak az egyszerűsítéssel.

5.A folyamatosan csökkenő kamatok megcsapolják a banki lekötéssel elérhető nyereséget (ezért is érdemesebb részvény- és kötvényalapokban fialtatni a családi kasszát), ugyanakkor a hitelek is olcsóbbodnak.

Ha jó adósnak számítunk (azaz mindig időben fizet ük a törlesztést), saját bankunktól vagy egy konkurens hitelintézettől is kaphatunk jobb ajánlatot. Illetve lakásvásárlás esetén az állami kamattámogatású kölcsönökből is válogathatunk, amelyek forint kamata a régi szép idők svájci frank kölcsöneit idézi – ám árfolyamkockázat nélkül! A törlesztést kezdjük a legdrágább kölcsönökkel – a hitelkártyák például nemegyszer 50 százalékos kamatot terhelnek az időre vissza nem fizetett hitel után. Hitelkártya helyet inkább használjunk pénzvisszatérítést adó kártyákat, ahol a vásárlás után írnak jóvá 2-3 százalékot.

6.Ha már sokszor saját magunkon is spórolva sikerült összegyűjtenünk némi megtakarítást, jól figyeljünk oda, hogyan fektetjük be.

Elsősorban az adómentes számlákat érdemes szemügyre venni. A befektetések nyereségét sújtó 16 százalékos állami elvonás az életbiztosításokkal kombinált befektetésekkel, a nyugdíj előtakarékossági számlákon vagy a tartós befektetési szerződéseknél (5 év után) megúszható. Hosszú távon a részvények, illetve a fejlődő piacok kecsegtetnek a legnagyobb nyereséggel.

Érdekelnek a befektetések? Kérd munkatársaink segítségét!

7.Érdemes felülvizsgálni kockázatviselési képességünket.

Bár a befektetéssel foglalkozó cégek ezt az első pénzbefizetésnél tesztelik, élethelyzetünk módosulásával tűréshatárunk is változhat. Gyerekszületés, munkahely elvesztése, csökkenő fizetés, romló üzletmenet – vagy csak éppen a híradókból áradó negatív energiák mind-mind óvatosabb befektetési politikára sarkallnak.

8.Tervezzünk hosszabb életet – de legalábbis legyünk vele tisztába, hogy jó esetben akár 25-30 évet is élhetünk még azután, hogy az első nyugdíjat kihozza a postás.

Ami kevesebb lesz, mint a fizetésünk, nem is beszélve a munkahelyen, irodában már természetesnek vet infrastruktúra (telefon, fax, internet, kávé) kínzó hiányáról. A különbség nagyságrendileg 12 évnyi fizetésünknek felel meg, számolták ki amerikai pénzügyi guruk – írja a The Newser pénzügyi lap. Így aki még nem kezdet el félretenni nyugdíjas napjaira, annak bizony itt az idő.

9.Sajnos azonban nem lesz mindenki szerencsésen hosszú életű, a statisztikák szerint minden nyolcadik, 40.életévét épp hogy csak betöltő ember hal meg nyugdíjas kora elérése előtt – figyelmeztet a brit The Observer lap.

Ami azt is jelenti, erre a nem várt eshetőségre is fel kell készülni. A családtagokról való gondoskodáshoz bizony jókora életbiztosításra lesz szükség: a hüvelykujj szabály szerint hétéves net ó fizetésre szóljon a szerződés. És akkor még nem beszéltünk a gyermekek egyetemi, főiskolai tandíjáról, amely a jobb szakokon a 10 millió forintot is elérhet az ingyenesen felvehető keretszámok drasztikus csökkentése miatt. Nem árt végrendeletről is gondoskodni, ha még nem tettük volna meg.

10.Tervezd meg pénzügyeid szakember segítségével!

Ki tudja követni az állandóan változó piaci helyzetet úgy, hogy közben menedzseli a családja életét, kiadásait, helyt kell állnia munkahelyén és minőségi időt eltölteni barátaival? Engedd el ezt a terhet, és kérj segítséget szakértőtől!

Az UFS Group pénzügyi tanácsadói segítenek neked a fenntartható pénzügyek menedzselésében.

Kérj személyes konzultációt szakértőinktől!