pénzügyi portfólió

Személyre szabott biztosítási portfólió a pénzügyi tudatosság jegyében

A pénzügyi tudatosság megkívánja, hogy amikor biztosítást, hitelszerződést kötünk, befektetünk, akkor minden részletét átlássuk a választott terméknek. A tapasztalat az, hogy ez leginkább akkor teljesül, ha hozzáértő bevonásával döntünk és szerződünk. Miért? Szakértőnk és egyben tanácsadónk Czirákiné Kocsis Mónika részletesen válaszol nekünk erre a kérdésre és megtudhatjuk tőle, hogyan építhető fel egy teljes körű pénzügyi portfólió.

Először is tisztázzuk, mit is jelent a személyre szabott pénzügyi portfólió. Általában valamilyen biztosítási szükséglet indítja el az ügyfélkapcsolatot: autóvásárlás esetén kötelező biztosítás, egy tragédiában való érintettség után élet- és balesetbiztosítás, lakásvásárlás, vagy hitel esetén otthonbiztosítás, sőt, egy vállalkozás fellendülése is, újabb igényeket generál (finanszírozás, befektetés, új eszközök és új munkaerő biztonsága), így hozzám fordulnak tanácsért.

Az első találkozásnál, nem csak a felmerült igényre találok optimális megoldást, hanem felvázolom a pénzügyi lehetőségeket és összefüggéseket, amit egy személyre szabott pénzügyi portfólió tartogathat. Együttműködés esetén igyekszem megismerni az ügyfél pénzügyi helyzetét, egyéni paramétereit, és alátámasztani szemléletmódomat, hogy portfólióban gondolkodni bizony nagyon megéri. A portfólió több termékből épül fel, ami egyben lefedi a biztosítási, pénzkezelési, befektetési és hitelezési igényeket is. Ezeket egységben kezeli, összehangolja, de egyenként is teljes mértékben egyénre szabja, optimalizálja. Az általam végzett kockázatelemzés rávilágít a hiányosságokra, átvizsgálja a meglévő biztosításokat és hiteleket, és a legtöbb esetben gazdaságosabbá teszi a pénzügyeket. A jól felépített pénzügyi portfólióban hiteleink a lehető legolcsóbban és legelőnyösebben, biztosításaink átgondolt és reális kockázattal, befektetéseink pedig az igényeinkhez mért legjobb várható hozammal szerepelnek. És az aktualizálás, megújítás sohasem marad el.

Elmondhatom, hogy a biztosítás, a hitelezés és a befektetés terén is jelentős tapasztalattal rendelkezem. Tevékenységem magas szakmai színvonalát gazdasági diplomám, mérlegképes könyvelői, gazdasági mediátor és minősített befektetési tanácsadó képzettségem indokolja. Emellett trénerképzőt végeztem, így kicsit jogász, kicsit coach is lehetek ügyfeleim mellett.

Persze ez mind kevés, ha az együttműködés nem a kölcsönös bizalmon alapul. Amikor szakértő tanácsadóra bízzuk pénzügyeinket, rengeteg segítségre számíthatunk, de nem dőlhetünk teljesen hátra a karosszékben. Bár az online világ nagyon kényelmes, és személyre szabott kész kalkulációkat adok át ügyfeleimnek, nagyon fontos, hogy a lehetőségekbe, döntési helyzetekbe belemélyedjenek és átgondolják választásukat. Minden információt átadok, minden felmerülő kérdésre válaszolok, de fontos, hogy velem együtt ők is aktívan részt vegyenek az ügymenetben. Így lesz tökéletes és átfogó a pénzügyi portfólió.

Mikor garantált a pénzügyi portfólió sikere?

Amikor az Ügyfél:

• időt szán a beszélgetésekre
• őszinte
• figyel, érdeklődik és kérdez
• elérhető
• lojális, nem csábul el alkalomadtán.

Igaz, hogy nem mindig így indul a dolog, de tapasztalatomnak és rugalmasságomnak köszönhetően gyorsan összecsiszolódunk. Ezután pedig folyamatos a kapcsolat. Legyen szó pénzügyi tanácsadásról, adatváltozásról, biztosítási évfordulóról, káreseményről vagy egy új élethelyzet miatti egyéb termékigényről, bennem rövid időn belül szakértő segítségre találnak.

A pénzügyi portfólió összeállítása

Első dolgom a biztatás a meglévő szerződések felkutatására, hiszen sokan már nem emlékeznek rá, hogy hol és milyen biztosítást kötöttek. Miután mindent összeszedtünk és a szükséges megbízást is megkaptam, átvizsgáljuk őket. Aktualizálunk, módosítunk, biztosítót váltunk, amennyiben a helyzet úgy kívánja.

Ugyanakkor kiemelten fontosnak tartom, hogy meghatározzuk a pénzügyi célokat, felszínre hozzuk az esetleges problémákat, mérlegeljük az egyéni korlátokat és lehetőségeket. Például nem mindegy egy számlavezetésnél, hogy a vállalkozói bankszámla melyik banknál van. Ha valóban költséghatékonyak szeretnénk lenni, egységben érdemes kezelnünk a személyes és a vállalkozói vonalat. A meglevő szerződések optimalizálása, illetve jobbra cserélése a pénzügyi tervezés során a célok figyelembevételével, azokkal összhangban történik meg.

A fiatalok gyakran fordulnak hozzám hiteligényléssel. Próbálom tágítani szemléletüket, hogy az öngondoskodást nem lehet elég korán elkezdeni. Muszáj hosszú távra a jövőbe tekinteni, a lehetséges élethelyzeteket modellezni, a várható és váratlan eseményekre felkészülni, mert a pénzügyi tudatosság csak így lehetséges.

Az első találkozás legtöbbször személyes. Bár lehetőség van az online tér használatára is, fontosnak tartom az ismerkedés első állomásánál a személyes kontaktot. Ahhoz, hogy igazán költséghatékony, és az egyéni paraméterekhez maximálisan alkalmazkodó pénzügyi portfólió kerekedhessen ki, szükségem van arra, hogy bemutathassam megbízhatóságom és hitelességem és megismerjem ügyfelem valós pénzügyi helyzetét. Ez személyesen könnyebb és gyorsabb. Ettől kezdve a bizalom kölcsönös, a befektetéseket folyamatos kapcsolattartás jellemzi, a biztosítási portfólió felülvizsgálata, a hitelek nyomon követése automatikusan megtörténik.

Etikus pénzügyek – bizalom és biztonság

A szakmát 11 évvel ezelőtt kezdtem, alkusz 2016 óta vagyok. Ezzel elérkeztem oda, amit mindig szerettem volna: megmutathatom, hogy ezt a hivatást is lehet korrektül, becsületesen végezni. Szeretném, ha a pénzügyi tanácsadók megítélése változna és megértenék az ügyfelek, hogy a jutalék érdekeltség már nem olyan meghatározó, mint maga az együttműködés sikere és a közösen kitűzött célok elérése.

Remek lenne, ha bátran felkeresnének az emberek egy jó pénzügyi tanácsadót, ha éppen összecsaptak a hullámok a fejük felett, mert nagyot lendíthetne a szakértő segítség. A barátoktól, családtagoktól, kollégáktól kapott laikus tanács viszont nagy hibákat eredményezhet, és utána már nehéz a leejtőn megállni.

Szakmai blogom az etikuspenzugyek.hu portálon olvasható, benne magánszemélyeknek, vállalkozóknak, tanácsadóknak publikálok a pénzhírekről, pénzügyi tudatosságról, biztosításokról, hitelekről, befektetésekről, és természetesen a nyugdíjas évekre való felkészülésről.

Emellett megtalálhatóak azok a támpontok, amelyek követésével kiválasztható az etikus és szakmailag felkészült pénzügyi tanácsadó. Fontosnak tartom munkámban a jogszabályok naprakész ismeretét és betartását, a pártatlanságot és tárgyilagosságot, a kötelességtudatot, a jó hírnevem védelmét, a transzparenciát, a folyamatos tanulást, naprakész szakmai tudást, a professzionalizmust és függetlenséget. Aki hozzám fordul, mindezt a gyakorlatban is megtapasztalja, hiszen mára nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, rengeteg sikertörténet van mögöttem.

Személyes vállalásom, legfőbb küldetésem, hogy a pénzügyek kapcsán a lehető legtöbbet megtanítsam. Legújabb projektünk egy középiskolásoknak szóló tévés pénzügyi vetélkedő megvalósítása a játékos tanulás szellemében. Szponzorok hiányában nagyon lassan haladunk, ezért természetesen kitörő örömmel fogadjuk a fiatalok pénzügyi nevelésének fontosságával egyetértő cégek támogató anyagi segítségét. Részt veszek a beugró és vetélkedő feladatok összeállításában, és a tervek szerint a zsűriben is helyet foglalok majd. A Pénziránytű Alapítvány már mellénk állt, és reménykedünk a további csatlakozókban, akik fontosnak tartják a felnövekvő nemzedék pénzügyi fejlesztését. Mivel már két osztályban is lehetőségem volt osztályfőnöki óra keretében a pénzügyekről előadást tartani, beszélgetni, tudom, hogy ma a szülőket is edukálni kell.

Fordulj szakértőnkhöz!