otthonfelújítási program

Szeretnéd a 3 milliót?

Az otthonteremtési program legújabb rendelkezései nagyszerű lehetőséget biztosítanak a lakáskörülményeiket javítani szándékozó családoknak is. Megjelentek a legújabb részletek a januártól igényelhető felújítási támogatásról, ezért egyszerűen és érthetően összefoglaltuk őket.

A kormány otthonfelújítási programja azoknak szól, akik legalább egy gyermekkel rendelkeznek és a cél, hogy optimálisabb legyen a gyermeknevelés otthoni színtere, a családok komfortja, kényelme. A program szerint a már meglévő otthon felújítása 2021. január 1-től bármikor megkezdhető és támogatják az esztétikai célú felújítást, a bővítést és a korszerűsítést egyaránt. Tehát minden belefér, amitől jobbnak nevezhető egy lakás, vagy egy ház, ezért mindenkit érinthet a lehetőség. Beleszámít a munkadíj és az anyagköltség is, amit természetesen először nekünk kell kifizetni, majd a költségeinknek visszaigényelhetjük a felét. Akár 3 millió forint is ütheti a markunkat, de ez a maximum, amennyit a számla kifizetését követő 60 napon belül jóváírnak a számlánkon. Attól még költhetünk többet otthonunkra, ilyen jellegű korlát nincsen, de ennél több támogatást nem kapunk.

Ennél a pontnál persze beindul a fantáziánk és elkezdjük a tervezést. Jó tudni, hogy milyen tevékenységek, milyen kültéri és beltéri munkák végezhetőek. Felújíthatjuk például a konyhát, fürdőszobát, a lakás teljes festését-mázolását elvégeztethetjük, beköthetjük a közművet. Lecserélhetjük a kazánt, építhetünk lépcsőt, galériát, rendbe hozhatjuk a tetőt. Sőt, a környezettudatos gondolkodást előtérbe helyezve dönthetünk úgy, hogy most aztán végre eljött az ideje a napelemes rendszer kiépítésének, ezzel aztán a rezsi költségeinket is alaposan csökkenthetjük, tehát duplán jól járhatunk. Mint ahogy a külső-belső szigetelés, ablakcsere, fűtés korszerűsítés is hosszú távon átrendezi a költségeinket, hiszen megdöbbentően sokat spórolhatunk velük. A támogatással ezt is megvalósíthatjuk, ami tényleg nagy dolog. Azt biztos sokan nem gondolják, hogy a lakóházon kívüli építést-szépítést is támogatják, például építhetünk az autónk számára garázst, felújíthatjuk a melléképületet, vagy különböző asztalos munkákat végeztethetünk a telken.

A matek egyszerű, 6 millió forintos érték és kényelemnövelő beruházás nekünk csupán csak 3 millió forintba kerül. Ugye megéri?

Feltételek azért itt is akadnak, amivel azért jó tisztába lenni, mielőtt felelőtlenül sokat költenénk:

  • Nem lehet köztartozásunk.
  • Társadalombiztosítási jogviszonyunknak folyamatosnak kell lennie az igénylést megelőző 1 évben.
  • Legalább egy gyermekkel rendelkezni kell, aki a szülőkkel (nem kell házastársnak lenni), vagy egyedülálló szülővel együtt él, az se baj, ha még a pocakban van, vagy már nagykorú, a határ a 12. magzati héttől a 25. életévig tart. Megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékkal élő gyermek esetén még a korhatárt sem kötik meg.
  • Az igénylőnek/igénylőknek és a gyermeknek legalább 1 éve az adott ingatlanban kell élnie, viszont kivételt jelent, ha az ingatlant 1 éven belül vásárolták, vagy a gyermek év közben született.
  • A megadott sablon szerződést ki kell tölteni.
  • Be kell nyújtani az anyagköltség és a munkadíj számláit.
  • A beruházást meg kell tudni mutatni a kormányhivatal ellenőreinek, akikre a munkálatok befejezése után 6 hónapon belül számíthatunk.

Jó hír, hogy a támogatást munkanélküliek is igényelhetik, bár itt is vannak feltételek. Az utolsó három hónapot nézik és az álláskeresési járadék is számít, továbbá a nyugdíjasok a nyugdíj melletti keresetüket is felmutathatják.

Felmerül a kérdés, hogy kell -e számítani valamilyen kötelezettségre, ha igénybe vesszük a támogatást, például vissza kell -e adni a kapott összeget, ha a felújítás után eladjuk a lakást. Jelenleg nincs a tervezetben ilyen kitétel, de egy biztos, hogy a hozzájárulást csak egyszer igényelhetjük, az újabb lakásnál már nem számíthatunk rá. Érdemes meggondolni, hogy ezt az egyszeri lehetőséget mire és mikor használjuk fel.

Tanácsadóink naprakész információkkal a birtokukban várják jelentkezésed! Megválaszoljuk kérdéseidet és támogatunk az ügyintézésben.

Kérdésed van? Fordulj szakértőnkhöz!


KONZULTÁCIÓT KÉREK