új lakás vásárlás

Tippek új otthon vásárlásához

Meglátni és megszeretni, már a tervezőasztalon is lehetséges. Bejárni az épülő otthon helyszínét, elképzelni a vadi új burkolatok tökéletességet árasztó illatát, a modern kényelmet, nem is olyan bonyolult. Mégis sokan csalódnak különböző problémák miatt. Reméljük, hogy nem leszel közöttük, éppen ezért összeszedtük néhány pontban, hogy mire kell odafigyelnetek, ha a használt lakás vagy ház helyett inkább újat választanátok.

Az első és legfontosabb az anyagi keret megállapítása és a pénzügyi lehetőségek körüljárása. Óriási segítséget jelent, ha pénzügyi szakemberrel beszélhetitek át elképzeléseiteket. Ő ismeri a legújabb rendelkezések feltételeit, a szabályokat, így nem csak a kérdéseitekre válaszolhat, hanem ötleteket is adhat. Könnyen előfordul, hogy világosan látja, ami eddig meg sem fordult a fejetekben, vagy tapasztalatánál fogva megóv benneteket egy komoly hibától.

Amikor már tudjátok meddig nyújtózkodhattok, sokkal könnyebb lesz keresgélni. Országszerte rengeteg új otthon épül megbízható és kevésbé megbízható kivitelező vállalatok keze alatt. Tájékozódjatok és hasonlítsátok össze a kínálatot. Ha korrekt cégre akadtok, akkor a tervező asztalról vásárolva akár nagy előnyökhöz, jelentős kedvezményekhez is juthattok. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy úgy vásároljatok meg egy lakást, hogy az építkezés még el sem kezdődött, csupán a tervek és az engedélyek állnak rendelkezésre.

A következő dolgokra viszont mindenképpen figyeljetek oda:

  • Kié a telek?
  • A szerződő fél jogosult -e a telken való építésre?
  • A kivitelező cég bejegyzése szabályos? A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nyilvántartást vezet a felfüggesztett kivitelezőkről.
  • Jogerős -e az építési engedély? Persze nem probléma, ha később még módosítják.
  • Amennyiben társasházról van szó, be tudják mutatni a társasház alapító okirat tervezetet? Be is nyújtották már az illetékes földhivatalba? Összhangban van a tervrajzzal és adásvételi szerződéssel?
  • Mit tartalmaz a részletes műszaki leírás?

Természetesen dönthetünk úgy is, hogy szerkezetkész állapotban vesszük át leendő új otthonunkat és a belső munkálatokat önerőből, ismert munkaerővel szervezzük meg.

Bizonyos esetekben előszerződést, máskor végleges szerződést kötünk. Az utóbbi esetben az ingatlan tulajdoni lapján rövid időn belül szerepelni fogunk. Bármelyikre is kerül a sor egy hozzáértő ügyvéd re nektek is szükségetek lesz, hogy ne csak az eladó képviseltesse magát.

A beruházást leggyakrabban bank finanszírozza, ezért a tulajdoni lapon jelzálogjog kerül bejegyzésre. Nem maradhat ki az adásvételi szerződésből az a pont, hogy a teljes vételár kifizetésével a saját ingatlanotok tehermentessé válik. A kifizetéseket általában az építkezés üteméhez kell igazítanotok, de nyilvánvalóan a fizetési ütemezés is része kell hogy legyen a szerződésnek.

Fordulj tanácsadóinkhoz bizalommal, díjmentesen, akár online is segítenek!


KONZULTÁCIÓT KÉREK